Mladinsko delo

Vse pod istim soncem

9. 7. 2024 avtor: Mladinski center Dravinjske doline

Mladinski center Dravinjske doline (MCDD) je v prvem tednu julija gostil mednarodno Erasmus+ mladinsko izmenjavo na temo vzdrževanja duševnega zdravja mladih s pomočjo umetniškega izražanja. V juniju so na Gorenju pri Zrečah organizirali_e pripravljalni obisk, ki so se ga poleg predstavnikov_ic MCDD udeležili_e predstavniki_ce partnerskih organizacij iz Hrvaške, Litve, Makedonije, Turčije in Španije.

Drugi del predstavnikov_ic MCDD pa se je udeležil Erasmus+ konference za vzpostavljanje kakovostnih partnerstev in razvoj novih projektov, Beyond Borders, ki je potekala v Maroku in so jo organizirali_e predstavniki_ce treh evropskih regijskih točk za izvajanje programov Erasmus+ SALTO. Namen konference je bil vzpostavitev novih mednarodnih partnerstev za reševanje in naslavljanje skupnih izzivov EU in partnerskih držav, ki so vključene v izvajanje programa. V MCDD so imeli_e priložnost predstaviti številne dobre prakse dosedanjega dela ter zasnovati nove projektne prijave. 

mladinski delavci
Utrinki z načrtovanja novih projektov na konferenci Beyond Borders. 

MC Patriot je v preteklem mesecu v organizaciji MCDD gostil priznane slovenske rap glasbenike. Za ogrevanje sta poskrbela Triiiple in Smirbe. Triiiple, ki je na slovenski rap sceni prisoten že 20 let, trenutno pripravlja svoj peti album. Smirbe, sicer član hiphop skupine LaBagra, je prav tako izdal že dva albuma, v katerih poslušalce_ke izziva k razmisleku o različnih življenjskih temah.

Glavni del večera je pripadal priznanemu izolskemu raperju Drillu, ki je leta 2022 izdal svoj peti album “Rojeni, da blestimo”. Njegov nastop je bil še posebej energičen, saj so se mu na odru pridružili tudi drugi glasbeni gostje, vključno z DJ-jem Out-Lot, Axelom in drugimi. Drill je svojo kariero utrdil z uspešnicami kot so “DIY”, “Rojeni, da blestimo” in “Nokia”, njegov zadnji album pa je med oboževalci_kami naletel na odličen odziv. Občinstvo je uživalo v vrhunski rap glasbi in energičnih nastopih vseh izvajalcev.

koncert
Slovenska rap scena še vedno živi in navdušuje svoje občinstvo.

V razstavni galeriji MC Patriota so otvorili_e razstavo fotografskih del »Vse pod istim soncem« avtorice Gaje Vižintin. Gaja je mlada Konjičanka in ljubiteljica fotografije, ki posebno ljubezen goji do analogne fotografije. Njeno ljubezen do potovanj in odkrivanja neznanega je moč zaznati tudi v njenih fotografijah, na katerih so ujeti utrinki z njenih popotovanj in tudi vsakodnevnih dogodivščin. Razstava bo za ogled na voljo do konca avgusta.

Gaja
Gaja je na ogled postavila 35 del.

Na zadnjo junijsko soboto je na terasi MC Patriota potekal koncert skupine Zmelkoow, ki je ob tej priložnosti predstavila svojo novo pesem »Še dobro«, s katero želijo spodbuditi iskanje pozitivnega tudi v najslabših situacijah. Dogodek je bil veselje za vse, ki uživajo v dobri zabavi in druženju. Skupina je na odru izvedla kombinacijo novih skladb in klasičnih hitov, ob katerih so obiskovalci_ke plesali_e in peli_e skupaj z bendom. Zmelkoow so nas skozi glasbo na humorističen način spomnili, da je kljub vsemu še vedno veliko dobrega v svetu, če le znamo pogledati onkraj težav.

koncert
Občinstvo je z dvignjenimi rokami prepevalo in plesalo skupaj s skupino Zmelkoow.