Kultura

Vstanite, sužnji, iz prekletstva!

15. 1. 2021 avtor: Pekarna Magdalenske mreže Maribor

Gledališki kolektiv Pekarne Magdalenske mreže je v lanskem letu pripravljal predstavo o Slavi Klavori in komunistični mariborski mladini, ki se je skozi burna trideseta leta politično izgradila in v iskanju boljšega jutri ter ostro nastopila proti liberalni in klerikalni struji. Premiera predstave je bila načrtovana v zadnjih mesecih 2020, a hitro je postalo jasno, da zaradi epidemiološke situacije le-ta ne bo mogoča, kot smo jih bile_i vajene_i do sedaj. Scenarij, ki so ga same_i pripravile_i na podlagi dostopne literature, zgodovinskih pričevanj in arhivskih materialov so tako prilagodile_i za umetniški dokumentarni film, ki si ga lahko ogledate na youtube kanalu Pekarne Magdalenske mreže.

S predstavo želi skupina mladih obuditi ideje in dogodke, ki jih hoče sodobna zgodovina izbrisati. Mladi smo prisiljeni, da znova odkrivamo marksizem in se učimo od skoraj pozabljenih komunistov. Zgodovina nam veleva: »Vstanite, sužnji, iz prekletstva!«

Komunistična mladina je v tridesetih načrtno poglobljeno študirala marksistično teorijo in aktivno delala na teremu med sovrstniki in delavstvom  ter problematizirala kapitalistični sistem in klicala k razrednemu boju. Zaradi svojih idej in delovanja so bile_i komunistke_i preganjane_i ter večkrat zaprte_i. Kljub ilegalnemu delovanju so uspele_i zgraditi močno terensko mrežo aktivistk_ov in združiti različne skupine v skupen boj proti fašizmu. S kapitulacijo uradne oblasti pred nacifašističnim agresorjem so bile_i komunistke_i postavljene_i pred dejstvo: predaja ali oborožen odpor. K uporu se je dvignil mali, dotlej vedno ponižni in hlapčevski narod – začel se je odpor, začela se je revolucija!  Med komunistično mladino je kot izjemna agitatorka in organizatorka izstopala prav Mariborčanka Slava Klavora – Slavica. Kljub izjemnemu pogumu mladih komunistov je bila moč okupatorja in izdajalcev premočna. Usmrčena pri komaj 20-ih letih je Slavica skupaj s soborci postala simbol poguma in upora slovenskega partizanstva.

Vir: Pekarna Magdalenska mreža