Aktivno državljanstvo / EU zadeve

Za boljše razumevanje med dvema kulturama

11. 3. 2019 avtor: PZS – Popotniško združenje Slovenije

Mladinska prenočišča, ki delujejo v okviru mreže International Youth Hostel Federation oziroma Hostelling international, so zavezana h krepitvi mobilnosti mladih, spoznavanju, razumevanju med različnimi kulturami in religijami z namenom boljšega medsebojnega razumevanja doma in v tujini. 

Za zmanjšanje napetosti in boljše razumevanje med mladimi so zato v vodstvih Evropskega združenja mladiskih prenočišč (EUFED) in Federacije mladinskih prenočišč Arabske Unije (AUFED), sklenili sporazum o sodelovanju in razumevanju (Memorandum of Understanding) med obema organizacijama, kjer med drugim poudarjajo pomen mobilnosti mladih. Podpisu, ki se je zgodil v mestu Abu Dhabi,  prestolnici Združenih Arabskih Emiratov, je prisostvoval tudi predsednik Popotniškega združenja Slovenije in podpredsednik EUFED-a Igor Jurišič.

Jurišič je mnenja, da so »mladinske izmenjave in spoznavanje vrstnikov iz drugih držav ter z drugimi navadami in verovanji ključna za ohranjanje miru v svetu. Danes smo priča naraščajočemu sovraštvu nad pripadniki islamske vere zaradi vala beguncev in zaradi obširnega, prevečkrat škandaloznega poročanja v nekaterih medijih o slehernem incidentu, ki še tako nepomemben dogodek objavijo« in dodaja, da se v Popotniškem združenju Slovenije zavedajo, da lahko takšen sporazum brez nadaljnjih aktivnosti ostane zgolj mrtva črka na papirju, zato želijo, da se med organizacijami iz obeh regij prične aktivno sodelovanje.

V ta namen bodo prvi nadaljnji dogovor o sodelovanju podpisali z Maroškim združenjem mladinskih prenočišč predvidoma konec marca. »S takšno nadgradnjo bomo prispevali k boljšemu razumevanju med dvema kulturama in prispevali k zmanjšanju napetosti, ki so vse prej, kot dobrodošle.« zaključuje Jurišič.