Zaposlovanje

Za kaj delajo mladi?

28. 9. 2023 avtor: Rožle Oštir
vprašaji

Imeti službo je danes, ko je stopnja brezposelnosti nizka, skoraj nekaj samoumevnega. Gre za bistven del našega življenja, brez katerega si včasih težko predstavljamo, kako bi kot družba sploh obstali. Služba nam s plačo omogoča preživetje, mi pa v zameno opravljamo dela, s katerimi v skladu s svojimi sposobnostmi pomagamo družbi. Tudi tisti, ki niso študirali medicine in niso učitelji, prispevajo svoj delež k boljši družbi. Če ne neposredno z delom, pa preko davkov, ki jih plačujejo s svojo plačo.

Ko izbiramo službo, pa ne sme biti fokus zgolj na vprašanju, na kak način želimo prispevat k družbi, temveč kaj želimo s službo doseči sami. Odločitev kater poklic izbrati je pomembna, ker vpliva na naš nadaljnji potek življenja, zato me zanima, na podlagi česa izbirajo službo mladi? Vidijo službo kot nujo za preživetje ali iščejo v delu kak višji smisel?

Sara Križnik, zaposlena v strežbi

Primarno je služba vsekakor pomembna, da se lahko oseba osamosvoji in zaživi po svoje. Ampak meni je pomembno predvsem, da rada hodim v službo in me delo, ki ga opravljam, veseli. Kar zame šteje je, da delam v timu, kjer je vzpostavljeno neko prijetno in sproščeno vzdušje. Če se na delovnem mestu počutim dobro, bom sprejela tudi nekoliko nižjo plačo. Nikoli ne bi delala pod hudim pritiskom in slabimi delovnimi pogoji. Za nobeno ceno.

Luka Jezernik, programer

Imeti dobro in stabilno službo je pomembno, ker zagotavlja brezskrbno življenje. V zadnjem času, ko naraščajo cene, se mi zdi bolj pomembno, da je delovno mesto dobro plačano, da ne rabim vsakič, ko grem v trgovino, biti pozoren glede cen in kupovati izdelke v različnih trgovinah zato, da privarčujem. Zagotovo je pomembno tudi, da najdeš v službi smisel oz. najdeš službo, ki te izpopolnjuje, ampak meni osebno je v tem trenutku bolj pomembna plača.

Meta Lisjak, promotorka

Meni je osnova dobra plača. Študentsko delo sem izbrala glede na plačo in ne glede na to, kaj bi rada počela, ker moje sanjske službe žal ni na seznamu študentskih del. Študentsko delo je zgolj začasno, zato me to ne moti. Če moram opisat svoj idealni službo, je to služba, v kateri dovolj zaslužim in imam možnost potovanja v tujino. Idealno je, da lahko potujem v sklopu službe, sicer pa da imam dovolj sredstev, da potujem sama.

Jani Ropin, študent

Dolgo sem mislil, da bo služba tisto, kar me bo  v življenju izpopolnjevalo, zadnje čase pa ugotavljam, da mi služba ne pomeni dovolj, da bi zanjo žrtvoval večji del svojega življenja. Trenutno še nisem zaposlen, a tudi ne razmišljam o nekih finih službah. Raje delam v službi, kjer delam 8 ur in se potem odklopim in posvečam prosti čas svojim pravim interesom. Zame je služba zgolj nekaj, kar delam zato, da preživim.