Aktivno državljanstvo / Prostovoljstvo

Zakaj prostovoljstvo?

20. 5. 2019 avtor: Mladinski center Zagorje ob Savi

Od 13. do 19. maja se je po Sloveniji odvijal 20. Nacionalni teden prostovoljstva, ki ga je organizirala Slovenska filantropija.

Ob tem Mladinski center Zagorje ob Savi razmišlja o pomembnosti prostovoljnega dela.

Lara Hribar in Pika Zakonšek sta srednješolki in zadnje leto tudi aktivni prostovoljki v Mladinskem centru Zagorje ob Savi (MC ZOS). Pomagata pri izvedbi različnih dogodkov (Brcnimo rasizemRdeči revirjiFestival urbane kulture), izvajata delavnice Varnih točk (projekt Unicef-a), mednarodne prostovoljce poučujeta slovenščino, sodelujeta pri mednarodnih projektih kot so mladinske izmenjave, pred kratkim pa sta skupaj izvedli svoj prvi samostojni dogodek ‘Pravljična zabava’ za otroke.

»Prostovoljstvo bi opisala kot skupek raznolikih izkušenj, ki so pomembna popotnica v življenju« pravi Pika, že dve leti aktivna prostovoljka katere začetek je bil zelo nepričakovan. Tisti teden, ko je morala Pika za šolo oddati spis v španskem jeziku je izvedela, da v njenem bloku živita dve mladenki iz Španije, ki v MC ZOS opravljata mednarodno prostovoljno službo. Iz pomoči pri španskem spisu se je razvilo prijateljstvo in medsebojna pomoč, saj je po tem dogodku Pika postala njuna učiteljica slovenščine.

»V poučevanju sem zelo uživala. Ves čas smo govorile po špansko, kar je bilo poučno tudi zame. Tako sem postala prostovoljka v MC ZOS. Šele ko doživiš podobne izkušnje opaziš, kako pomembne so za tvoje življenje.«

Lara je pri nas aktivna prostovoljka zadnje leto, izkušnje pa pridobiva tudi pri šolskih projektih ter v Društvu prijateljev mladine v Trbovljah.

»Zelo rada sem prostovoljka, ker mi je to v veselje in ker vem, da s tem naredim nekaj dobrega,« pove Lara, ki je MC ZOS spoznala na letovanju Rdečega križa Zagorje v Nerezinah.

»Se splača biti prostovoljec? Seveda! S tem pridobimo različne izkušnje, se neformalno izobražujemo, spoznamo veliko novih izjemnih ljudi, zbijamo strahove ter stereotipe in še bi lahko naštevala. Vsem mladim priporočam, da obiščejo MC ZOS ali pa kakšno drugo mladinsko organizacijo v njihovem lokalnem okolju, saj je morda to pravo mesto za njihove interese, ustvarjanje in razvijanje.«