Kultura

Zaključil se je mednarodni filmski festival Kinotrip 

25. 10. 2022 avtor: Uredništvo
mladi v kino

V soboto, 22. oktobra, so mladi sklenili 7. mednarodni filmski festival Kinotrip. V treh razgibanih dneh so si ogledali šest celovečernih filmov in en program kratkih, Kinotripovo nagrado občinstva pa so podelili filmu Olga, ki jih je z vratolomnimi obrati odpeljal v izjemno aktualen preplet politike in športa.

Sedma edicija mednarodnega filmskega festivala Kinotrip, največjega dogodka Kinodvorovega filmskega programa Kinotrip – mladi za mlade, je potekala med 20. in 22. oktobrom 2022. Pester filmski program je skrbno izbralo devet mladih članic Kinotripovega filmskega kluba.

Po različnih filmskih svetovih je na osmih festivalskih projekcijah potovalo več kot 800 obiskovalcev, predvsem mladih. Na odprtju festivala se jim je pridružila mlada ukrajinska igralka Anastasiia Budiashkina, glavna igralka filma Olga. Film Olga (Olga; Elie Grappe) lahko te dni še vedno ujamete na rednem programu Kinodvora. Spored je objavljen tukaj.

Letošnji filmski program je močno obarvala tematika raznolikih identitet. S to tematiko sta se vsak na svoj način ukvarjala tudi filma Sonce (Kurdwin Ayub, 2022) in V mojem imenu (Nicolò Bassetti, 2022). Mladi so se po obeh pogovarjali z zanimivimi domačimi gosti. Z njimi so bili trans aktivist_ka Evan Grm, filmska režiserka in kritičarka Simona Jerala ter oblikovalka slovensko-kurdskih korenin Hana Karim.

Mlade članice so poleg filmskega programa in pogovorov poskrbele še za zanimive uvode, tematska druženja in glasbeni zaključek festivala.

Tudi to jesen je nastalo nekaj novih epizod festivalskega podkasta Kinotripanje. Pred mikrofonom so se letošnji ekipi Kinotripa pridružili Benjamin Krnetić, Lina Akif, Suzana Tratnik, Evan Grm, Peter Cerovšek in Matevž Jerman. Skupaj so tripali na filme, kino in druge aktualne teme, povezane z letošnjim programom, pa tudi s širšo mlado generacijo. Še vedno jim lahko prisluhnete na Kinodvorovi spletni strani.

Številne utrinke 7. mednarodnega filmskega festivala Kinotrip, ki so jih ujeli dijaki s Srednje medijske in grafične šole Ljubljana, si lahko ogledate na njihovi spletni strani in na Kinotripovih Facebook in Instagram profilih.

Sedmo Kinotripovo generacijo sestavljajo Stela Artes Štern, Julija Bauer, Zala Humar, Zoja Klemenčič, Tatjana Kobe, Julija Pavlin Vodušek, Ajda Simčič, Ajda Varl in Zarja Žagar.

Vir: Kinotrip