Okolje in trajnost / Vključenost

Zaključni festival Turizmu pomaga lastna glava

10. 6. 2022 avtor: Turistična zveza Slovenije

»Ne bomo se ustavili, gremo naprej!«

Na tržnici v Medvodah je bilo na zadnji četrtek v maju izjemno živahno. »Med vodami«, kot je poudaril podžupan občine Medvode Ivo Rep, je potekala zaključna tržnica vseslovenskega osnovnošolskega festivala Turizmu pomaga lastna glava. Mladi so raziskovali zdravilne vode.

V Medvodah so se predstavili dobitniki zlatih priznanj, ki jih je strokovna komisija podelila na osmih predhodnih tržnicah. Na OŠ Prestranek so ustvarili kolesarsko pot od mlina do mlina, »na kateri otroke animirajo z zanimivimi nalogami, na koncu pa prejmejo mlinček,« nam je zaupala Sara Osmanagič. Tina Sluga iz OŠ Marjana Nemca v Radečah nam je podarila doma izdelano milo in predstavila uhane in obesek Savus, kot je ime lokalni učni poti. Na OŠ Miška Kranjca so se osredotočili na polansko vodo, »ki jo lahko pijejo kar iz pipe, česar v drugih vaseh v Prekmurju ne morejo,« nam je zaupala Ana Izza Jeklin. Na OŠ Puconci so zdravo vodo, »ki je eliksir mladosti«, kot jo je poimenovala Maruša Žekš, zapakirali v zgodbo o vili Gorenščici in zmaju Kameneku 

QR-kode

Na OŠ Radlje ob Dravi so se posvetili srebrnemu studencu, »ki so ga pili že romarji iz Slovenije v Avstrijo, zaradi pitja te vode pa je ozdravel domačin, ki je imel težave s srcem,« je povedala Neja Potnik. Na OŠ Naklo so si zamislili Ekološko letovišče ob reki Savi, »kjer se otroci že kopajo in imajo celo skakalnico,« nam je zaupala Mila Antolič. Na OŠ dr. Janeza Mencingerja Bohinjska Bistrica so razvili novo turistično pot Od korita do korita, v katerih je pitna voda, sta nam zaupala Jack Muman in Eva Colja. Na OŠ Šmartno v Tuhinju so ustvarili spletno stran Najemiplažo.si, »na kateri lahko najamete plažo, ki vam jo pripeljejo naravnost na vaše dvorišče,« nam je idejo predstavila Lana Erzar. Razposajeni zborček OŠ Venclja Perka iz Domžal je zažigal z doma narejeno kombučo. »Ne bomo se ustavili, gremo naprej, v butične trgovine, na splet, v gostilne. QR-kodo že imamo,« so povedali v en glas. S QR-kodami so si pomagali tudi na OŠ Tončke Čeč v Trbovljah, kjer so si po besedah Ane Neže Detela zamislili raztezalne vaje okoli rudarskega bajerja, preko QR-kode pa dostopaš tudi do spletne strani, ki predstavlja sproščujoč pohod ob reki Soči in jo je ustvarila Monika Krsteva iz OŠ Frana Erjavca Nova Gorica. Turistični produkt s QR-kodami so ustvarili tudi na OŠ Pohorskega bataljona Oplotnica, za potrebe promocije Oplotniškega vintgarja pa so posneli tudi video, ki smo si ga na prigovarjanje Taje Fridrih ogledali s 3D-očali.

Projekte uresničujemo

Janez Jan Štiglic iz OŠ Frana Kocbeka Gornji Grad nam je predstavil dve poti, ena poteka ob vodi, druga pa se konča v Srnjakovih kotlah, »kjer se lahko skopaš v mrzli vodi.« Samo 15 stopinj ima trenutno voda v soteski Bele, ki so jo za središče svojega produkta vzeli na OŠ Col, »ki jim je že uspelo navdušiti TIC Vipavo, kjer bodo pot preuredili.« Nika Antonič iz OŠ Antona Šibelja Stjenka v Komnu nam je predstavili zdravilno vodo, ki so ji dodali kraški med in bor, na OŠ Antona Aškerca v Rimskih Toplicah pa bodo septembra pripravili čajanko vodnih nimf, »na kateri bodo ponujali čajne mešanice, ki jih pripravlja podjetje Vikin, ter ogrlice, v katerih so v epoksi smoli zelišča,« nam je delček bogate ponudbe predstavila Eva Gradišnik. Na OŠ Križe so se odločili, da bodo oživili območje okoli propadajočega bazena, zasnovali pa so tudi »učilnico v naravi s čutno potjo,« je povedala Ana Terziev. Na OŠ Ljudski vrt Ptuj so pod sloganom Kot riba v vodi zasnovali sprehod po Ptuji, »kar je metafora za to, da bi bili vsi srečni,« je povedala Eva Paternost. Na OŠ J. Hudalesa Jurovski dol – s seboj so pripeljali tudi harmonikarja – so zasnovali dvodnevni izlet s kolesom ob jezerih, ki ga bodo gostili 1. in 2. julija 2023. »Naš kraj je znan po tem, da vse naše projekte uresničimo,« je bila upravičeno ponosna Eva Senekovič. Na OŠ Žužemberk so zasnovali dogodivščine ob reki Krki, »saj si želijo, da bi se mladi družili ob njej.«

Na OŠ Antona Globočnika Postojna so si zamislili speleotelapijo v otoški jami, »saj je jamski zrak zdravilen,« je pojasnila Klara Dujmovič, na OŠ Mirana Jarca Črnomelj pa so nam predstavili Vodoljuba, »dečka, ki ima rad vodo, se rad kopa v njej in jo tudi pije,« nam je zaupala Iva Horvat. Larisa Kose iz OŠ Sveti Tomaž nam je predstavila Savski ribnik, v katerem plavajo krapi, somi, babuške in ploščice, na OŠ Podčetrtek pa so zasnovali dve nagradni igri in za nagrado delili »steklenico z našim logotipom in milo lokalnega izdelovalca,« kot je povedala Nina Mihajlovič.

Na OŠ Pohorskega odreda Slovenska Bistrica so ustvarili »štiri različne mešanice kopeli, v katerih so v vsaki po tri zelišča,« je povedala Pavlina Potočnik, na OŠ Vransko – Tabor pa so nas povabili na pohod z vrano Marjano po vodni učni poti.

Utrinke si lahko ogledate na www.turisticna-zveza.si