Vključenost

Zgodbe, ki jih pišejo mladi: Kaja Koražija, Socialna akademija

5. 2. 2020 avtor: Uredništvo

V letu 2020 nadaljujemo s predstavitvami mladih iz mladinskih organizacij in njihovih zgodb. Tokrat objavljamo zgodbo Kaje Koražija, mlade prostovoljke Socialne akademije. Zase pravijo, da so skupina ljudi, ki jim ni vseeno, kam gre ta svet. “Zato čutimo poklicanost, da ga po svojih močeh pomagamo spreminjati na bolje. S tem, da ustvarjamo priložnosti za mlade, da se izkažejo. S tem, da odpiramo prostor dialoga med različnimi.” Posameznikom pomagajo pridobiti državljanske kompetence in se povezujejo v skupine. Skupine krepijo, da razvijajo inovativne družbene pobude in odgovarjajo na potrebe družbe. Gradijo družbo, temelječo na človekovem dostojanstvu.

Kaja je v mladinske vode zašla eno leto po končani srednji šoli, ko ji je sodelavka omenila usposabljanje za trenerje, ki ga je izvajala Socialna akademija. Pravi, da na začetku ni dobro vedela, kaj to je, “razen tega, da ti da kompetence za delo z mladimi. Slišati je bilo zanimivo in uporabno. Končala sem namreč srednjo vzgojiteljsko šolo, kjer sem se zaljubila v razvojno psihologijo in izvajanje aktivnosti  z otroki. Po usposabljanju sem potrebovala še praktični del in tako sem prišla do projekta 10 ključnih stvari. Projekt zajema izvajanje delavnic na šolah, kar mi je bilo blizu, poleg tega pa se je projekt prenavljal, torej nova ekipa, nove delavnice, večja aktivnost. Zasnovala sem delavnico na temo samopodobe, samozavesti, samospoštovanja, sledili so mesečni sestanki in snemanje izzivov, s katerimi sem izgubila strah pred kamero in spoznala svoje igralske sposobnosti. Obiskali smo nekaj večjih slovenskih mest, kjer smo na ulici mimoidočim predstavljali projekt. To mi sicer ni bilo tuje, saj sem že prej delala promocije, sem pa kljub temu skozi kampanjo postala bolj sproščena in samozavestna pri nagovarjanju mimoidočih. 

Poleg projekta 10 ključnih stvari, sem bila v letu 2019 tudi vodja projekta uličnega mladinskega dela, ki smo ga (z isto ekipo) izvajali v sodelovanju z Javnim zavodom Mladi zmaji. Do te vloge sem prišla čisto slučajno. Nekega novembrskega popoldneva dobim klic od Maje, če bi želela prevzeti projekt z Mladimi zmaji, saj je prejšnja kandidatka dobila redno zaposlitev. Sicer nisem imela pojma v kaj se spuščam, razpisa niti videla še nisem od blizu, kaj šele, da bi imela izkušnje s pisanjem, vendar sem sprejela, spisala in projekt je lepo stekel. Kljub temu, da marsikdaj nisem vedela, na kaj se prijavljam, sem izkoristila priložnost. Morda v tistem trenutku nisem videla koristi, ki bi mi jo prinesla ta stvar, kasneje pa se je vedno izkazalo nekaj dolgoročno ali kratkoročno zelo koristnega, saj se z majhnimi koraki pride do velikih stvari in izpolnjenih sanj.”

Kajin moto je: “če ne najdeš razloga zakaj ne, potem je odgovor: ja.“Te zanima, kaj je še povedala? Poglej si spodnji video: