Vključenost

Zgodbe, ki jih pišejo mladi: Veronika Žižek, MEPI

16. 10. 2019 avtor: Uredništvo

Veronika zase pravi, da rada spoznava nove ljudi, kraje in sprejema nove izzive. Veliko prostega časa nameni tudi prostovoljstvu. Skozi leta je sodelovala pri različnih organizacijah in projektih. Pred dvema letoma se je vključila v program Mepi, kjer trenutno opravlja Mepi na zlati stopnji. Letos se je pridružila programu Počitnice Biserov.

V času poletnih počitnic Slovenska Karitas že od leta 2005 organizira letovanje otrok in mladostnikov iz socialno ogroženih družin v Portorožu. Letovanja se vsako leto v petih tednih udeleži okoli 200 otrok in mladostnikov iz vse Slovenij. Za njih skrbi več kot 100 mladih prostovoljcev in animatorjev, ki zanje pripravijo različne ustvarjalne delavnice, vesele večere, dramsko igro, pogovorne delavnice, izlet z ladijco in še kaj.

Sama sem se Biserom pridružila pred petimi leti in od takrat naprej si ne predstavljam poletja brez njih. Letos sem se prvič preizkusila v vlogi voditeljice enega izmed tednov. Tako sem Bisere spoznala še iz druge perspektive, ki zahteva več odgovornosti, organizacije, usklajevanja, načrtovanja priprav za animatorje, zbiranja donacij, sodelovanja s starši in animatorji“, svojo izkušnjo opisuje Veronika.

S sovoditeljem sta pripravila program za celoten teden in skrbela, da so vse stvari potekale kar se da brez večjih težav. Veroniki se zdi ključno, da “kot voditelji, znamo dobro usmerjati animatorje pri njihovem delu ter jim pri tem prisluhniti in jim pomagati, ko potrebujejo pomoč.  Pomembno je, da z otroki vzpostavimo zaupanje in jih sprejmemo takšne kot so.

Biseri so mi dali veliko novih izkušenj in prijateljev. S pomočjo njih sem še bolj ozavestila sprejemanje drugačnosti, usklajevanje različnih mnenj, komunikacijo, organizacijo, odgovornost in vodenje. Vsako leto je teden, ki ga preživim na Biserih eden izmed lepših tednov poletnih počitnic, na katerega me vežejo lepi spomini, iskreni otroški nasmehi in čudovita prijateljstva z animatorji” še dodaja. 

In kaj si misli o prostovoljstvu: “Prostovoljstvo je zame nepozabna izkušnja, skozi katero osebno rastem, spoznavam nove ljudi, pridobivam različne veščine, ob enem pa čutim notranje zadovoljstvo, da sem naredila nekaj dobrega in s tem risala nasmeh na obraze.

Njeno celotno zgodbo lahko spoznaš v spodnjem videu:

Mladinski sektor mladim ponuja številne priložnosti združevanja, druženja, kvalitetnega preživljanja prostega časa in neformalnega učenja. Je prostor navdiha, v katerem se prepleta mnogo uspešnih zgodb. Pestrost mladinskega sektorja v Sloveniji je naša velika dragocenost, skozi zgodbe, ki jih pišejo mladi pa vam želimo predstaviti ravno to: uspešne zgodbe skozi različne izkušnje mladih.
Vir in video: Zavod MEPI