Izobraževanje

Zmagoslavje mladih slovenskih družboslovcev v Beogradu

10. 9. 2019 avtor: Uredništvo

V Beogradu se je za slovenske dijake zelo uspešno končalo še eno tekmovanje mladih raziskovalcev, tokrat družboslovnih smeri. Na individualnem tekmovanju dijakov, starih od 14 do 19 let, s področij psihologijesociologijegeografijezgodovine in ekonomije The International Conference of Young Scientists – Social Science (ICYSSS) so se slovenski dijaki ponovno izkazali, saj so se domov vrnili s številnimi priznanji – s tremi zlatimi medaljami, z dvema bronastima in eno nagrado za inovativno zasnovo naloge.

Udeleženci tekmovanja so morali pred mednarodno komisijo strokovnjakov predstaviti nalogo in plakat ter odgovarjati na številna vprašanja. Tekmovanje družboslovcev izhaja iz mnogo starejšega tekmovanja naravoslovcev The International Conference of Young Scientists (ICYS) in je bilo tokrat organizirano drugič. V Beogradu se je predstavilo 38 dijakov in dijakinj iz 15 držav celega sveta.

Na področju psihologije je dobitnica zlatega priznanja na domačem tekmovanju mladih raziskovalcev Sara Bugarinović Gimnazije Bežigrad z nalogo Stališča in predsodki do homoseksualnosti med različnimi generacijami heteroseksualcev osvojila zlato priznanje tudi v Beogradu. Zlato priznanje je osvojila tudi Katja Mogilnicki OŠ Gustava Šiliha z nalogo Učinkovito in ugodno čiščenje mačje dlake s tekstila, ki pokriva področje ekonomije. S področja zgodovine je z nalogo Nedokončana proga Črnomelj–Vrbovsko sodeloval Sergej Drakulič s SŠ Črnomelj in osvojil zlato priznanje.

Z zgodovino se je ukvarjal Bruno Šonc z OŠ Šalek, ki je za nalogo Dve veliki žalovanji Slovencev v dveh Jugoslavijahprejel bronasto priznanje. S svojo nalogo z naslovom Ali jemo z očmi? Vpliv barve na zaznavanje okusa s področja psihologije je Taja Majhenič z OŠ borcev za severno mejo Maribor prav tako prejela bronasto priznanje.

Sodeloval je tudi Matevž Rezman Tasič z II. gimnazije Maribor, ki je za nalogo Legitimizacija oblasti in distributivna pravičnost prejel nagrado za inovativno zasnovo naloge iz filozofije.

Naslednje leto bo tekmovanje potekalo v turškem Izmirju.

Vir in foto: Zveza za tehnično kulturo Slovenije