Prostovoljstvo / Zdravje

14. junij – svetovni dan krvodajalcev

14. 6. 2022 avtor: Uredništvo

14. junija praznujemo svetovni dan krvodajalcev, ki je namenjen dviganju globalne ozaveščenosti o potrebah po varni krvi in krvnih pripravkih za transfuzijo, poudarjanju pomembnosti prispevka prostovoljnih, neplačanih krvodajalcev k nacionalnim zdravstvenim sistemom in podpori nacionalni transfuzijski službi, krvodajalskim organizacijam in drugim nevladnim organizacijam, ki krepijo in širijo svoje programe prostovoljnega krvodajalstva s krepitvijo nacionalnih in lokalnih kampanj.

V letu 2022 je slogan Svetovnega dneva krvodajalcev: »Darovanje krvi je dejanje solidarnosti. Pridružite se prizadevanju in rešujte življenja.«, s čimer želijo opozoriti na vlogo, ki jo ima prostovoljno krvodajalstvo pri reševanju življenj in krepitvi solidarnosti v skupnostih.

Učinkovit krvodajalski program, za katerega je značilna široka in aktivna udeležba prebivalstva, je ključnega pomena za zadovoljevanje potrebe po transfuziji krvi v mirnih časih, pa tudi v nujnih primerih ali nesrečah, ko se poveča povpraševanje po krvi ali takrat, ko je delovanje transfuzijske službe okrnjeno. Da bi vsem, ki potrebujejo transfuzijo, zagotovili dostop do varne krvi so v vseh državah potrebni prostovoljni, neplačani krvodajalci, ki redno darujejo kri. Prav tako kot ugodno socialno in kulturno vzdušje z močno solidarnostjo omogoča razvoj učinkovitega krvodajalskega programa, tudi krvodajalstvo prispeva k ustvarjanju družbenih vezi in izgradnji enotne skupnosti.

V Sloveniji potrebujemo v povprečju okoli 300 do 350 krvodajalcev na dan. S številom krvodajalcev se Slovenija uvršča v evropsko povprečje, najpomembnejše pa je, da je Slovenija na področju preskrbe s krvjo samozadostna – to pomeni, da so potrebe zdravstva po krvi v celoti pokrite. Za pridobivanje in zagotavljanje zadostnega števila krvodajalcev je zadolžen Rdeči križ Slovenije, ki je tudi nacionalni organizator krvodajalskih akcij.

Ali sem primeren_a kandidat_ka za darovaje krvi?

Kri lahko daruješ, če imaš več kot 18. let, tehtaš vsaj 50 kg in si dobrega zdravja, pri čemer lahko moški darujejo na vsake 3 mesece, ženske pa na 4 mesece. Podrobnejše informacije o tem kdo lahko daruje kri najdeš tudi na spletni strani ali preveriš, če si primeren_a kandidat_ka s pomočjo spletnega vprašalnika.

Kako lahko darujem kri?

Na spletni strani preveri kje trenutno potekajo krvodajalske akcije, preveriš pa lahko tudi trenutne zaloge krvi v Sloveniji. Prav tako se lahko, če želiš, vpišeš v bazo krvodajalcev v Sloveniji.

Kako se pripravim na odvzem krvi?

Pomembno je, da na odvzem krvi prideš spočit_a in zdrav_a. Nujno je, da pred odvzemom poješ nemasten obrok, npr. kruh z marmelado, čaj, sadni sok ali kavo, saj na odvezm krvi ne smeš priti tešči_a. Prav tako večer pred odvzemom in na dan odvzema ne smeš uživati alkoholnih pijač ter psihoaktivnih substanc.

Vir: Rdeči Križ Slovenije