Zdravje

Preventivne delavnice rabe alkohola v spletnem okolju

21. 5. 2020 avtor: Uredništvo

Zgodbe ambasadorjev Zavoda VOZIM so imeli mladostniki v sklopu učnih vsebin priložnost spoznati na video konferenci. Interaktivne preventivne delavnice “Heroji furajo v pižamah” so prestavili v spletno okolje in našli učinkovito rešitev, kako krepiti preventivna dejanja v času COVID-19 situacije. Iniciativa Zavarovalnice Generali, Toyote in Agencije Luna/TBWA za manj voženj pod vplivom alkohola se je tako preselila še bliže mladim, v njihovo domače okolje. 

Dijaki so bili v sklopu učnih vsebin prisotni na video konferenci in imeli možnost spoznati zgodbe ambasadorjev Zavoda VOZIM ter poklepetati z njimi. Kar pa je najpomembnejše, našli so učinkovito rešitev, kako krepiti preventivna dejanja, hkrati pa v tej nepredvidljivi situaciji z omejitvijo druženja vplivati na spremembo stališč mladih do rabe alkohola ter vožnje pod vplivom alkohola, ne le danes, pač pa tudi ob vrnitvi v “stare tirnice”.

Doslej so on-line obiskali 7 šol, zahvaljujejo pa se vsem učiteljem in profesorjem, ki so s svojo dobro voljo in razumom pristopili k on-line izvedbi njihovih delavnic. Tako kot delavnice, izvedene na šolah v živo, tudi on-line preventivne delavnice analizirajo in evalvirajo. Dijaki rešijo dve anketi, katerih namen je analiza spremembe stališč mladih do prometne varnosti in škodljive rabe alkohola. Pred delavnico in takoj po delavnici odgovarjajo na enake trditve v zvezi z omenjeno problematiko. Izvedena analiza pokaže, če in kako po delavnici spremenijo svoja mnenja in stališča.

Graf prikazuje spremembo stališč učencev (1-se ne strinjam, 5 se popolnoma strinjam)

Dijaki so delavnice sprejeli zelo pozitivno, eno izmed mnenj po delavnici je bilo: “Moji vtisi so pozitivi, saj so nam predavatelji predstavili tudi drugo plat vožnje pod vplivom alkohola.” 

Izvedbo pozdravljajo tudi profesorji, ki v situaciji šolanja od doma s tovrstnimi vsebinami razbijejo vsakdanjo rutino. Ena izmed njih je podala svoje videnje on-line izvedene delavnice: “Takšna predavanja se mi zdijo zelo dobra za mladostnike, saj iz prve roke izvedo, kaj se zgodi, če pozabimo na varnost in se vedemo neodgovorno. Menim, da se je vaše predavanje precej dotaknilo učencev, saj izhajate iz resničnih dogodkov, resničnih posledic, tako telesnih kot čustvenih. Predvsem sta se me dotaknili vajini zgodbi, vajina iskrenost in odprtost govoriti tudi o problemih po nesrečah. V tej uri sta povedala bistvene stvari, ne preveč in ne premalo, ravno dovolj, da se nas stvari dotaknejo in si jih tako v večji meri zapomnimo.”

Situacija Covid-19 nas je pripeljala do drugačnega delovanja v skupnosti, zato se na ta način zavedamo in zavzemamo, da bo tudi po koncu karantene odgovornost vsakega posameznika na cesti velika. Ne smemo se prenagliti ne pri vožnji in neupoštevanju prometnih predpisov, ne pri rabi alkohola. Oboje naj bo z veliko mero zdravega razuma. Do konca šolskega leta bodo on-line delavnice ostale naša stalnica. Veselimo pa se, da se kmalu z mladostniki spet vidimo v živo, kjer jim bomo omogočili še bolj interaktivne vsebine. Se vidimo kmalu!” so zapisali v Zavodu VOZIM.

Vir in foto: Zavod VOZIM