Izobraževanje

Cikel Filmski žanri skozi družbeno kritiko

17. 3. 2023 avtor: Pekarna Magdalenske mreže Maribor

V tem tednu se je v Mariboru v OBRATU – prostoru umetnosti in participacije na Trgu revolucije 9 začel nov cikel predavanj o filmu, ki ga organizira Pekarna Magdalenske mreže, Film Factory in Mariborska knjižnica. V tokratnem ciklu predavanj pozornost usmerjajo v premislek o povezavah med filmskimi žanri in družbenimi pojavi. Skozi program nas bodo tudi tokrat vodile_i priznane_i slovenske_i filmske_i kritičarke_ki in teoretičarke_ki, ki bodo zgradile_i most med filmom, literaturo in družbo. Med marcem in junijem ter septembrom in oktobrom se bo zvrstilo 10 tematsko zaokroženih predavanj, ki potekajo predvidoma vsak drugi torek.

Vprašanje žanra je v filmski umetnosti prisotno praktično že od samih začetkov, ko so leta 1895 zabrneli prvi filmski projektorji. Ker so si filmarji dokaj hitro začeli izposojati že uveljavljene pripovedi (biblijske zgodbe, popularne gledališke igre), so s tem v film prišli tudi žanri, ki so jih pred tem poznali predvsem iz literature in gledališča. Vseeno je kasneje tudi film razvil svoj lasten sistem žanrov in danes so mnogi nekoč literarni žanri celo bolj popularni v filmu (npr. grozljivka).

Razlog, zakaj žanri še danes ostajajo tako pomemben vidik filmskega prikazovanja je ta, da filmski industriji že od vsega začetka predstavljajo pripomoček, s katerim lahko napovedujejo pričakovanja in okuse občinstva, s tem pa si z večjo gotovostjo zagotovijo zanesljiv dobiček. A žanri so mnogo več kot zgolj to, kajti izzivanje konvencij žanra je lahko tudi umetniško dejanje. Prav tako pa nam razvoj žanra utegne veliko povedati ne le o tem, v katero smer se pomika filmska industrija, temveč tudi kaže, v katero smer se premika naša družba.

Za prihajajoče dogodke spremljaj aktualne dogodke Pekarne Magdalenske mreže.

Cikel Filmski žanri
Cikel Filmski žanri
Cikel Filmski žanri
Cikel Filmski žanri

Cikel Filmski žanri skozi družbeno kritiko je nadaljevanje cikla Teorija filma (2022), kjer smo spoznavali, kako lahko gledalke_ci razne teoretske poglede tudi same_i uporabimo pri gledanju vseh vrst filmov in cikla Zgodovina filma (2021) skozi katerega smo spoznale_i osnove zgodovine filma.

Cikel Zgodovina Filma

Cikel Filmski žanri

Foto: Jakob Vogrinec in Klemen Golob

Cikel Teorija Filma

Cikel Filmski žanri

Foto: Gregor Salobir