Aktivno državljanstvo / EU zadeve

Debata mladih Change-makerjev o evropskih volitvah

30. 5. 2024 avtor: Zavod za mladino in šport Krško

V petek, 24. maja, je ekipa ZMŠ-jevih prostovoljcev, sodelujočih v projektu Young EU Changemakers, organizirala debato na temo Evropske unije in volitev v Evropski parlament. Dogodek je bil zasnovan z namenom spodbujanja mladih k večji udeležbi na evropskih volitvah in ozaveščanja o aktualnih temah, ki bodo pomembno vplivale na odločitve mladih volivcev.

Eden glavnih ciljev dogodka je bil izobraziti mlade o Evropski uniji, njenem pomenu za Slovenijo in jim predstaviti sestavo in funkcije Evropskega parlamenta. V preteklem delu z mladimi je bilo zaznano, da slabo poznavanje strukture Evropskega parlamenta in drugih institucij pogosto vodi k nižji udeležbi na evropskih volitvah. Z namenom izboljšanja te situacije so mladi change-makerji pripravili poglobljeno predstavitev in razpravo.

Potek debate in ključne teme

Mladi prostovoljci (Majda, Val, Katja, Nives in Tomaž) so pripravili debato na aktualne tematike, ki bodo vplivale na njihove odločitve na volitvah. Izrazili so, da je pomembno, da se mladi volivci odločajo na podlagi lastnih vrednot in mnenj, ter prakticirajo kritično razmišljanje in strpnost.

Razprava je vključevala naslednje teme:

  • električni avtomobili in zeleni prehod;
  • jedrska energija in gradnja novega bloka NEK;
  • reproduktivne pravice v državah EU;
  • zaščita EU in oboroževanje držav;
  • članstvo v zvezi NATO;
  • prenova železniške infrastrukture v Sloveniji;
  • imigrantska problematika in azilni centri v Sloveniji.

Debata je potekala po metodi “polarizacije”, kjer so mladi vizualno zavzeli svoje stališče in potem delili svoje mnenje z drugimi.

Preizkus spletne platforme izvoli.eu

Udeleženci so tudi preizkusili platformo izvoli.eu, kjer so preverili svoje poglede glede 30 vsebinskih trditev, ki bodo ključne na prihajajočih volitvah v Evropski parlament. Platforma jim je na koncu podala informacijo o tem, s katerimi strankami se njihovi pogledi najbolj ujemajo.

Dogodek se je zaključil s pozivom k udeležbi na volitvah v Evropski parlament, ki bodo v nedeljo, 9. junija 2024. Sporočilo mladih change-makerjev je bilo jasno: “Tvoj glas šteje! Če ga ne boš izrazil, bodo drugi odločali namesto tebe.”

Takšni dogodki so ključnega pomena za spodbujanje politične ozaveščenosti in aktivne udeležbe mladih, ki bodo s svojim glasom sooblikovali prihodnost Evropske unije.

Aktivno državljanstvo in debatni večeri so bili vedno priljubljeni med mladimi v ZMŠ Krško. Spremljaj naše družbene medije, da ne zamudiš naslednje!

Vir: Franja Bučar in prostovoljci ZMŠ Krško
Foto: Franja Bučar in Blaž Markošek, ZMŠ Krško