Prostovoljstvo / Šport

Erasmus + podelil mednarodni častni priznanji

12. 10. 2022 avtor: Mladinski center Prlekije-Pokrajinski center NVO, socialno podjetje

Ob realizaciji že 31. rednega občnega zbora Športno kinološkega društva – Enote reševalnih psov Goričko, kjer deluje vedno večje število mladih, sta bili na matičnem poligonu v Sebeborcih svečano podeljeni mednarodni častni priznanji in sicer tukajšnjemu kinološkemu inštruktorju in vodniku reševalnega psa Vladu Škerlaku ter celotnemu kolektivu-članstvu omenjene kinološke organizacije. Kolektivno priznanje je prevzel predsednik društva Danilo Varga.

Podpisnika priznanja sta vodja mednarodnega mladinskega skupa Jordanec Zaid Khaled Issa Abu Joudeh in koordinatorka Tamara Brumen.

Mednarodno skupino so sestavljali mladi iz partnerskih organizacij iz Romunije, Italije, Portugalske, Grčije, Jordanije in Slovenije. Izbrani so bili v okviru projekta Erazmus + – Mednarodno sožitje, katerega nosilec je bil Mladinski center Prlekije, izvedbo pa je omogočil Urad RS za mladino in NA Movit. Priznanje je bilo izročeno za vso dosedanjo tridesetletno vztrajno in uspešno delovanje. Za vse mlade udeležence mednarodnega skupa tamkajšnje kinološko angažiranje namreč predstavlja  primer izredne pozitivne prakse predanega prostovoljnega udejstvovanja, vključevanja mladih in vseh generacij v kinologijo ter tudi v posebne dejavnosti zaščite in reševanja, sožitja generacij ter ljubezni do narave in tudi sočloveka.

Vlado Škerlak pa skupaj s svojo kinološko inštruktorsko ekipo (Zlatka Berden, Eva Gomboc, Roman Bodanec ter Dani Lipič, ki je skupaj s svojim psom bil kar dvakrat svetovni prvak v sledenju in enkrat svetovni podprvak), letos usposablja že 26. generacijo kinoloških timov (vodnik-pes) ter skozi daljšo časovno obdobje skrbi, da vsako nedeljo za športno kinologijo in vsako sredo za reševalni del kinologije, neglede na letni čas in vremenske razmere neprekinjeno čez celo leto brezhibno potekajo kinološka usposabljanja za vedno večje število aktivnih udeležencev iz širšega prekmursko-štajerskega območja. Velja še tudi pohvaliti predanega ekonoma Franca Rezarja, namestnika Kristjana Norčiča in dr. veterine Robija Tota ter celotno  ekipo za brezhibno tehnično, strokovno in siceršnjo podporo.

Mednarodni mladinski skup je tudi poslal posebni apel krovni kinološki organizaciji, da se tudi oni  primerno odzovejo na omenjene posebne zasluge.

Število kinoloških parov na omenjenem poligonu tako vidno narašča, zato so že pričeli tudi z ureditvijo dodatnega poligona in spremljajočih se objektov. Treningi športne kinologije potekajo vsako nedeljo od 8. ure dalje, reševalne kinologije pa ob sredah od 17. ure dalje in to skozi vso leto ob vseh vremenskih razmerah. Zadnjo soboto v oktobru bodo tako tukaj potekali športni kinološki izpiti. V aprilu 2023 bodo prvič v Pomurju, prav na tem območju izvedeni  izpiti za reševalne pse vseh kategorij ob sodelovanju KD-Enote reševalnih psov Žiri in Enot reševalnih psov Slovenije.