Križišče mladosti
Obiščite naš Facebook Obiščite naš Instagram Obiščite naš TikTok Pisemska ovojnica

→ Znanost

Ali ste vedeli, da v Sloveniji že od leta 1966, kot del Instituta “Jožef Stefan” deluje jedrski reaktor TRIGA Mark II. Kratica TRIGA pa označuje glavne namene njegovega delovanja, ki so Trening, Raziskave, Izotopi, General Atomics (naziv podjetja, ki je dobavilo reaktor). Še posebno zanimiv je ravno izobraževalni vidik reaktorja, saj so se na reaktorju izobraževali skoraj vsi jedrski strokovnjaki (in vsi profesorji reaktorske fizike) iz Slovenije. Na reaktorju redno opravljajo prakso in se usposabljajo tudi tuji strokovnjaki iz držav, kjer jedrsko tehnologijo šele razvijajo. Zaradi svoje (izobraževalne) narave je reaktor izjemno priljubljen med šolsko mladino in študenti, ki predstavljajo večji del 500-ih obiskovalcev, ki letno obiščejo reaktor TRIGA. Za obiskovalce in posebno zanimivost predstavlja pulzni način obratovanja reaktorja oziroma pulziranje, ki sproži pojav Čerenkova, zaradi česar se pojavi soj modre svetlobe.  

Ali ste vedeli, da v Sloveniji stoji eden najbolj zmogljivih superračunalnikov v Evropi in svetu? Sistem HPC (High-Perfomamce Computer) VEGA, ki domuje na Institutu informacijskih znanosti IZUM v Mariboru je superračunalnika infrastruktura, povezana v evropsko mrežo superračunalnikov Evro-HPC, ki Slovenijo po podatkih iz junija 2021 uvrša na 21. mesto med državami po moči uvrščenih superračunalnikov na lestvici Top 500. Zmore več kot 6,9 peta FLOP-ov na sekundo oziroma 6,8 milijona milijard izračunov na sekundo.

Ste vedeli, da smo v Sloveniji vzpostavili Center odličnosti InnoRennew, ki se posveča izvajanju vrhunskih znanstvenih raziskav na področju uporabe obnovljivih materialov, inovacijskemu in interdisciplinarnemu proučevanju lesa in njegove uporabe ter prenosu znanj in rezultatov v gospodarsko in družbo. Center odličnosti domuje v največji leseni zgradbi v Sloveniji, kjer so tudi umivalniki narejeni iz slovenskega lesa in v prostor vnašajo »elemente narave v skladu z načeli REED (ang. Restorative Environmental and Ergonomic Design – restorativno okoljsko in ergonomsko oblikovanje).«

Ali ste vedeli, da Slovenija gosti Mednarodni raziskovalni center za umetno inteligenco (IRCAI)ki je prvi globalni center za področje umetne inteligence pod okriljem Unesco, posvečen zagotavljanju odprtega in preglednega okolja, raziskav in razprav na področju umetne inteligence in zagotavlja podporo državam širom sveta pri pripravi strateških usmeritev pri uporabi umetne inteligence. 

Ali ste vedeli, da je Slovenija že od leta 2016 pridružena članica Evropske organizacijo za jedrske raziskave – CERN, ki je ena največjih in najbolj prepoznavnih raziskovalnih infrastruktur na svetu, ki gosti Veliki hadronski trkalnik (LHC) in kjer so med drugim leta 2012 odkrili t.i. Higgsov bozon, ki se ga je v medijih hitro prijelo ime božji delec, saj naj bi imel ključno vlogo pri našem razumevanju vesolja. Na CERN-u naslavljajo tudi znanstvena področja, ki so še nedavno veljala za področje znanstvene fantastike, kot sta antimaterija in tèmna snóv. Pridruženo članstvo Slovenije v CERN odpira tudi številne priložnosti slovenske študente, raziskovalce in podjetja. Več informacij o navedenih priložnostih je na voljo tukaj.

↓ Znanost ↓ Znanost ↓ Znanost ↓ Znanost
Znanost / Članek

Sanjski stroji mladih Ajdovcev

13. 6. 2024 je potekalo odprtje razstave vseh risb sanjskih strojev in izdelanih prototipov, ki bodo na ogled vse do konca novembra 2024.