Digitalizacija

Kako prepoznati lažni videoposnetek?

26. 2. 2024 avtor: Uredništvo
maska

Čedalje težje je ločiti med resnico in lažjo. Da v današnjih časih ne moremo verjeti niti videoposnetku, nam dokazujejo deepfake videi. Ponavadi gre za montažo obraza ene osebe na telo druge, pri tem pa avtorji uporabljajo tudi umetno inteligenco. Velikokrat pri tovrstnih montažah ne gre za zabavo, temveč za namerno zavajanje javnosti, kadar pa avtorji v svojih deepfake videoposnetkih uporabijo obraze znanih oseb, denimo politikov, lahko to resno vpliva na družbo.

Za primere deepfake montaž lahko pobrskate po katerikoli platformi ali aplikaciji. V lažne videoposnetke so bili vključeni že skoraj vsi znani, med tujimi denimo Tom Cruise, Joe Biden in Bill Gates, domače zvezdnika pa avtorji redno vključujejo v prevare s kriptovalutami ali prehranskimi dodatki, v katerih znani Slovenci javnost nagovarjajo k vplačilu ali nakupu.

Kako torej prepoznati deepfake videoposnetek?

Včasih je bilo deepfake montaže lažje prepoznati, denimo zaradi nenaravnega mežikanja. Danes pa se lažni liki v videoposnetkih naravno premikajo in tekoče govorijo. Vseeno pa je včasih mogoče opaziti nepravilnosti, vedno pa je dobro slediti občutku. Če se nam ob ogledu videoposnetka utrne misel, da nekaj ni v redu, je temu občutku vredno zaupati in informacijo iz videa preveriti še pri drugih virih.

Bodi pozoren na:

Skratka – preveri vsako informacijo pri več virih in bodi kritičen do spletnih vsebin.