Zabava in prosti čas

Mlad in s štajerskega konca? Te dni se v Mariboru odvija nekaj zate!

4. 11. 2022 avtor: Jerneja Potočnik

Se ti zdi, da se v Mariboru za mlade ne dogaja skoraj nič? Prepusti se festivalu Mladi Maribor, ki ti lahko v prihodnjih dveh tednih dokaže nasprotno!

Mladi, ki bivamo ali študiramo v Mariboru, mnogokrat potarnamo, da se v našem mestu za nas ne dogaja nič (pametnega). Toda, če veš, kje iskati in kje so glavne žariščne točke mladinskega dogajanja, te lahko raznolike možnosti presenetijo.

Kot recimo prihodnja dva tedna, ko se, začenši s četrtkom, 3. novembrom, odvija že deveti festival Mladi Maribor, festival mariborskih mladinskih organizacij, ki ponuja nekaj za vsakogar – gledališče predstave in druge umetniške poslastice, izobraževalne vsebine, priložnosti za spoznavanje novih obrazov, vinske degustacije, slam poezijo, kritične družbene teme, šport in celo karierni sejem!

Smo vzbudili tvoje zanimanje? Potem beri dalje in si v predstavljenem programu dobro označi dogodke, ki se jih želiš udeležiti. Morda se na katerem od njih celo srečamo!

Festival Mladi Maribor poteka vse od četrtka, 3. novembra, pa do četrtka, 17. novembra 2022, dogodki pa bodo razporejeni po več kot desetih lokacijah in bodo v večini povsem brezplačni.

Lahko grem na festival že danes? Seveda!

Festivalsko dogajanje lahko izkoristiš že danes, v petek, ko se bomo prepustili odrski mojstrovini gledališke skupine Pekarne Magdalenske mreže z naslovom Slava Klavora – Spomenik. Gledališka predstava, ki nam oriše trideseta leta in takratno burno politično dogajanje ter se osredotoči na delovanje Slave Klavore, je na Linhartovem srečanju prejela celo nagrado za najboljšo predstavo v celoti ter ZIZ nagrado za serijsko padanje, ZIZ nagrado za predstavo in ZIZ nagrado za režijo, kar pomeni, da priložnosti za ogled v okviru festivala nikar ne smeš zamuditi.

Predstavo si oglej v Narodnem domu Maribor ob 19. uri, vstopnico pa prevzemi do pol ure pred pričetkom. Svojo vstopnico po redni ceni 10 evrov oziroma 7 evrov za dijake, študente in upokojence ter 0 evrov za brezposelne osebe s potrdilom rezerviraš na info@pekarnamm. Več o dogodku najdi tukaj.

Še vedno v dvomu, če je festival Mladi Maribor sploh primeren zate? Obrnili smo se na Nejca, mladega Mariborčana, ki se dogodkov za mlade v Mariboru udeležuje precej pogosto: »Med mladimi v Mariboru velja prepričanje, da so dogodki, ki jih organizirajo različne mladinske organizacije, namenjeni samo njihovim članom ali nekoliko bolj ekstravertiranim, celo malce »hipsterskim«, umetniško ali kako drugače za alternativo navdušenim posameznikom. Nikakor ne. Kot študent Fakultete za ekonomijo Univerze v Mariboru se na vseh mariborskih mladinskih dogodkih, ki se jih udeležim, počutim povsem sprejeto, dogajanje pa me vedno znova pozitivno preseneti, domov pa odidem z novim poznanstvom ali dvema. Festival Mladi Maribor obiskujem že nekaj let in kolikor mi študijske obveznosti dopuščajo, skušam obiskati čim več dogodkov,« nam pove in namigne, česa vse se bo udeležil letos: »V tokratnem festivalu imam že nekaj ogledanih dogodkov, ki se jih nameravam udeležiti kot so gledališka predstava Slava Klavora – Spomenik, Drinkologija na ŠTUKU, večer slamovske poezije (včasih se mi je zdela malo odštekana, ampak zadnje čase ne zamudim nobene priložnosti za slamovsko poezijo), verjetno pa grem tudi na okroglo mizo na FERI.«

Po gledališko preživetem petku smo prepričani, da predstava ne bo edini festivalski dogodek, ki bo popestril tvoja prihodnja dva tedna. Kaj vse te še čaka, preberi v spodnjem izvlečku programa, ki si ga lahko skupaj s podrobnimi opisi posameznih dogodkov ogledaš s klikom na naslednjo povezavo.


Program festivala Mladi Maribor

Četrtek, 3. november
9:00 – 15:00 @ MKC Maribor: Brezplačno individualno psihosocialno svetovanje
17:00 – 18:00 @ Trg revolucije 9: Postani prostovoljka_ec!

Petek, 4. november
19:00 – 21:00 @ Narodni dom Maribor: Slava Klavora – Spomenik (10€)

Sobota, 5. november
5. november – 6. november @ MKC Maribor: Gledališka šola Magdalena – GIB, mentorja Natalia in Ravil Sultanov (50€)

Ponedeljek, 7. november
19:00 @ dvorana ŠTUK: DRINKOLOGIJA – kultura pitja vina in vodena degustacija (4€)
20:00 @ splet: Popotniški snep: potuj kot digitalni nomad

Torek, 8. november
19:00 @ Sodni stolp: Ožuljeni jezik – večer slamovske poezije

Sreda, 9. november
19:00 – 20.30 @ MISC Infopeka: Knjižnica tete Rose: Spolno izkoriščanje nigerijskih deklet v kontekstu trgovine z ljudmi

Četrtek, 10. november
10:00 – 12:00 @ predavalnica Alfa Fakultete za elektrotehniko, računalništvo in informatiko (FERI): Okrogla miza: Mladi – aktivni državljani

Petek, 11. november
18:30 – 21:00 @ Don Boskov center Maribor: Bubble football
20:00 – 23:00 @ Kavarnica Rokaj: Coda karaoke

Sobota, 12. november
12. november – 13. november @ MKC Maribor: Gledališka šola Magdalena – FILMSKA IGRA, mentor Jurij Drevenšek (50€)

Torek, 15. november
8:00 – 18:00 @ Športna dvorana Ljudski vrt »Lukna«: Karierni sejem – sejem poklicev in izobraževanja (za osnovnošolce)

Četrtek, 17. november
8:00 – 18:00 @ Športna dvorana Ljudski vrt »Lukna«: Karierni sejem – sejem poklicev in izobraževanja (za srednješolce)
8:00 – 18:00 @ Športna dvorana Ljudski vrt »Lukna«: Živa knjižnica poklicev


Komu se imamo zahvaliti za tako pestro dogajanje? Mladinskemu kulturnemu centru Maribor seveda, ki se s podporo Mestne občine Maribor in Urada RS za mladino ter številnimi partnerji za življenje festivala Mladi Maribor trudi že devetič zapored!

Naslovna fotografija: Karierni center v Mariboru, vir fotografije: Facebook Mestne občine Maribor