Zabava in prosti čas

Nextival – festival mladih za mlade

30. 7. 2020 avtor: Zavod BOB

Nextival, festival z večletno zgodovino, ki se je včasih odvijal v Parku Zvezda, pa na Prešernovem trgu in drugod v središču mesta, so na Zavodu Bob navadno pripravili na prvi četrtek v juniju. Letos je bila zaradi koronavirusa njegova izvedba pod resnim vprašajem, a je partnerski organizaciji Zavoda Bob, Inštitutu Komunikum, zadnji petek v juniju Nextival vseeno uspelo izvesti.

Tudi letos so celoten festival organizirali mladi pod mentorskim vodstvom mladinskih delavcev Inštituta Komunikum in Zavoda Bob. Poleg priprave programa, organizacijske in logistične izvedbe festivala so poskrbeli za pridobitev ustreznih dovoljenj in prijavo festivala, promocijo, pa tudi vsebinsko in finančno poročanje.

V pestrem vsebinskem programu je poleg predstavitve različnih projektov Zavoda Bob, svoje trenerske veščine in olimpijsko dvigovanje uteži predstavljal Martin Janžekovič, delavnico izdelave vodnih pištolic je vodila Barbara Babič, delavnico izdelovanja sedal iz odsluženih pnevmatik Vesna Pavlin, pogovorno delavnico je vodil Jan Martin Jamnik. Poleg raparskih zvezd Škafa in Amosa Vamosa so se na odru predstavili še Društvo Gor z »break dance« točko, Tom Veber s svojo večkrat nagrajeno poezijo, Jakob Bergant s cirkuško točko, Manca Štritof je izvajala impresivne akrobacije ob drogu, kolektiv Open roda Balanço da Meia Lua Ljubljana pa je predstavil capoeiro. Program sta glasbeno obarvala Jure Burger na električni kitari in Žiga Gerbec za mešalko in CD-predvajalniki.

Barbara, ena od vključenih mladih, z nami deli svoje doživljanje Nextivala: »Na Nextivalu smo sončnim žarkom kljubovali z »naredi sam« delavnico vodnih pištolic, ki sem jo vodila. Vodni »boj« namreč v vsakem človeku, ne glede na starost, obudi pristno otroško veselje. Dogodki, kot je Nextival, odpirajo možnosti različnim starostnim skupinam, predvsem pa mladim, da lahko izstopijo iz svoje cone udobja in se preizkušajo v različnih aktivnostih ter pridobivajo nova znanja  tako o sebi kot tudi o drugih. Prepletanje pozitivne energije, ki je bila prisotna na Nextivalu, tako med udeleženci kot tudi obiskovalci, je navaden petek spremenilo v zelo prijetno doživetje, polno nasmejanih obrazov  teh pa ni nikoli preveč.«

Projekt Nextival sofinancira Mestna občina Ljubljana.
 Vir: Zavod Bob
Foto: Anja Manja Segulin