Finance

Osnove finančne pismenosti

11. 12. 2023 avtor: Uredništvo
denar v žarnici

V decembru se še naprej posvečamo tematiki finančne pismenosti, saj ti njeno razumevanje lahko pomaga graditi trdno finančno prihodnost, ne glede na to, ali si še dijak_inja, študent_ka ali pa si že na poti v samostojno življenje.

Kaj je finančna pismenost?

Finančna pismenost je sposobnost razumevanja in upravljanja z denarjem ter sprejemanje informiranih finančnih odločitev. To vključuje znanje o tem, kako delujejo banke, kako upravljati osebni proračun, kako investirati in kako se izogniti dolgovom.

Elementi finančne pismenosti

Da bi znali odgovorno ravnati z denarjem, smo v tem mesecu že priporočali podkast epizodo o finančni izobrazbi mladih in predlagali ogled igrane mladinske nadaljevanke Mladi mojstri financ, kjer se boste seznanili z omenjenimi osnovnimi elementi finančne pismenosti. V tokratnem članku pa vas čaka še nekaj namigov, kako lahko varčujete in načrtujete svoje finance.

Namigi za varčevanje in načrtovanje financ

  1. Prihranki kot prednost: Vsak mesec si določi določen znesek za prihranke, še preden začneš porabljati za druge stvari. To ti bo pomagalo zagotoviti finančno varnost v primeru nepredvidenih stroškov.
  2. Upravljaj svoj denar: Redno spremljaj svoje transakcije, da boš vedno na tekočem s svojimi financami. Obstaja veliko aplikacij za beleženje prihodkov in odhodkov, vendar jih lahko enostavno vodiš tudi v programu Excel. Kako? Namige najdeš na spletu, med drugim tudi na YouTube profilu Andreja P. Škrabe – tukaj.
  3. Izobražuj se: Na spletu obstaja veliko virov na temo finančne pismenosti in nasvetov za vodenje osebnih financ. Kratke videe (v angleščini) z razlagami s področja finančne pismenosti najdete tudi na spletni strani Evropske komisije.

Več nasvetov, kako privarčevati, pa najdeš tudi v lanskem prispevku mladega dopisnika Lovrenca Habeta, ki ga lahko prebereš tukaj.