Kultura

Slava Klavora – Spomenik slavi!

29. 12. 2022 avtor: Pekarna Magdalenske mreže Maribor

Gledališka predstava Slava Klavora – Spomenik, nastala v produkciji Pekarne Magdalenske mreže Maribor je v tem letu pobirala nagrade na regionalnem, nacionalnem in mednarodnem nivoju. Premierno je bila uprizorjena na Malem odru Narodnega doma Maribor lanskega decembra, tekom letošnjega leta pa so se vrstile ponovitve v Mariboru in širše.

Predstava nas popelje v nestabilni čas poznih tridesetih let, v Maribor, v obdobje odraščanja, šolanja in političnega delovanja mlade komunistke Slave Klavore ter njenih tovarišic_ev. Ker v pozabo odhajajo ideje, kraji, dogodki in osebe, katerih podob na spomenikih ne prepoznamo več, so mlade_i na gledališkem odru oživele_i pomen marksistične teorije in revolucionarnega boja.

Na 60. Linhartovem srečanju, Festivalu gledaliških skupin Slovenije je predstava prejela nagrado Matiček za najboljšo gledališko predstavo v celoti.

Processed with VSCO with v1 preset

Tričlanska žirija 60. Linhartovega srečanja je pod vodstvom igralke Judite Zidar zapisala, da predstava z zgodovinsko natančnostjo prikaže dogodke leta 1941, “vendar ne ostane zgolj pri faktografskem prikazovanju okupiranega Maribora in usod ljudi, ki so se okupatorju uprli, temveč gledalca z izvrstno atmosfero prestavi v tamkajšnji čas in se ga dotakne”.

Dodala je, da predstava “brez moraliziranja in pristranskosti nudi močno aluzijo na današnji čas”, igralska upodobitev je prepričljiva, skupna izvedbena energija in celostna vizualna podoba predstavo nadgradi in ustvari “izvrstno gledališko izkušnjo”.

Na 9. Gala podelitvi ZIZ nagrad je prejela ZIZ nagrado za serijsko padanje, ZIZ nagrado za predstavo, ZIZ nagrado za režijo. Kot predstavnice_ki Slovenije so se udeležile_i 14. Repassage festa – Festivala ljubiteljskih gledališč iz območja bivše skupne države, ki je letos potekalo v Srbiji in tudi tam so pobrale_i kar 3 nagrade – Nagrado za najboljšo predstavo v celoti, nagrado za najboljšo kolektivno igro in nagrado za najboljšo režijo.