Vključenost

Terenska akcija Ne izključuj, vključuj!

17. 4. 2024 avtor: Društvo Center za pomoč mladim
Tivoli

V četrtek, 11. 4. 2024, smo CPM-jevci izvedli en super lušten dogodek v Tivoliju. Le o čem je govora? O terenski akciji z naslovom Ne izključuj, vključuj!.

Vse potrebno smo pred začetkom s skupnimi močmi odnesli v park, kjer smo ob peti uri začeli z aktivnostmi. Izvajali smo jih sami in bili hkrati v njih udeleženi, postopoma pa so se nam pridružili tudi mimoidoči najrazličnejših starosti.

Aktivnosti so bile raznolike – od igre, pri kateri smo podirali in rušili stereotipe, igre Activity, izvedene na način, da so bile predstavljene naše vrednote, do aktivnosti, ki so naslavljale teme marginaliziranja in izključevanja. Po izvedenih aktivnostih so akcijo popestrili še raznoliki in barviti nastopi. Ni manjkalo plesa, petja, igranja in branja poezije. Prav vse je bilo pospremljeno z aplavzi in vzkliki!

Rdeča nit dogodka, ki je vse aktivnosti in nastope med seboj povezovala, je bila, da smo kljub svoji drugačnosti, vsi povezani med seboj.

Kaj pa o dogodku pravijo še ostali udeleženci?

Akcija je bila res posebna izkušnja. V prijetnem ambientu so nam poleg delavnic na temo rušenja predsodkov, popoldan popestrili tudi nastopi, skozi katere je vsak lahko pokazal svojo drugačnost. Bilo je res prijetno druženje in upam, da ga bomo v prihodnosti še ponovili.
Nisem si znala povsem predstavljati, kako bo sam dogodek izgledal, a se mi zdi, da je izpadel luštno in zelo kul. Čeprav smo si na videz drugačni, smo bili hkrati vsi enaki, saj nas je povezovalo sodelovanje, sprejetost in dobra volja!

Mladim se velikokrat očita, da smo pasivni in nezainteresirani, a ravno z izpeljavo takšnih dogodkov smo zmožni vsakič znova dokazati, da si upamo biti drzni, sanjati in biti za dosego svojih sanj tudi aktivni. Predvsem pa to, da nas drugačnost bogati in je gonilo sprememb v družbi.