Okolje in trajnost

V nedeljo si nadenimo rabljena oblačila!

17. 4. 2023 avtor: Jerneja Potočnik

Naj bo tokratni 23. april v znamenju rabljenih oblačil. Ekologi brez meja, Pravična trgovina Slovenija in Focus, društvo za sonaraven razvoj namreč že tretje leto zapored vabijo k sodelovanju v akciji Dan v rabljenih oblačilih.

Kaj se je spremenilo od lanskega Dneva v rabljenih oblačilih? »Na žalost nič kaj veliko. Še vedno imamo problem s hiperprodukcijo, hiperpotrošnjo in hiperodlaganjem naših oblačil,« razmišlja Katja Sreš iz organizacije Ekologi brez meja:

»Kar je novega, je nekaj dodatnih odkritij, ki bi nas morala prepričati, da bi prav vsak dan izbrali oblačila iz druge roke ter s pravilnim vzdrževanjem in popravili ponovno vzpostavili odnos do tekstilnih izdelkov.«

Ob tem Ekologi brez meja poudarijo, da ne smemo pozabiti, da je kar 70 % naših oblačil izdelanih iz fosilnih goriv! »Ne le poraba fosilnih goriv, problematično je tudi izločanje mikroplastike, saj so prav mikrovlakna njena najpogostejša oblika,« še dodajajo.

»Pri Changing markets foundation so letos razkrili še eno rak rano hitre mode – izvoz tekstilnih odpadkov v Kenijo. Po ocenah britanske fundacije letno v Kenijo izvozimo več kot 300 milijonov kosov (od skupno 900 milijonov kosov) poškodovanih in neuporabnih kosov oblačil, izdelanih iz sintetični (oz. plastičnih) vlaken,« nove zaskrbljujoče novice s področja onesnaževanja z oblačili razkriva Katja Sreš in nadaljuje:

»Kar 1 od 3 kosov oblačil je tako slabe kakovosti, da takoj postane odpadek. Ta oblačila odložijo ali zažgejo, kar pomeni veliko obremenitev za okolje in skupnosti, ki se morajo soočati z našim problemom.«

Ta pojav s tujko imenujemo wishcycling – gre torej za odlaganje odlaganje odpadkov v koše oziroma zabojnike z željo, da bodo reciklirani, vendar ti kasneje niso.

Kaj storiti?

Kako torej prekiniti netrajnostno ravnanje z oblačili? Ekologi brez meja pokažejo na smernice za bolj krožno tekstilno industrijo, ki so jih pripravili v Zero Waste Europe, pri čemer so za prenovo tekstilnih poslovnih modelov predlagali:

Pa mi?

»Sistemske spremembe seveda moramo zahtevati, a te ne bodo prišle čez noč. Lahko pa čez noč spremenimo svoje vsakdanje navade in posredno vplivamo na povpraševanje in ponudbo bolj trajnostnih modelov proizvodnje in potrošnje oblačil,« pojasnjuje Katja Sreš in povabi: »Zato vas vabimo, da si tudi vi 23. aprila oblečete rabljena oblačila, se fotografirate z napisom in svoj dober zgled s ključnikom #DanVRabljenihOblačilih objavite na svojih družbenih omrežjih.«

»Organizacije, šole, podjetja in občine pa vabimo, da v obdobju med 17. in 30. aprilom organizirate izmenjave oblačil, popravljalnice, predavanja in delavnice na temo hitre mode. Da nas bo 23. aprila čim več opremljenih z znanjem in oblačili z dolgo kilometrino,« še povabijo Ekologi brez meja in zaključijo: »Doslej se je akciji pridružilo že 74 podjetij, občin, šol, mladinskih centrov in drugih organizacij.«

Vir: Ekologi brez meja

Foto: Ekologi brez meja