Zabava in prosti čas

100. obletnica društva KUD in 26 let Impro lige

4. 12. 2019 avtor: Uredništvo

Kdo ni slišal za Impro ligo ali KUD France Prešeren? Naslednje besede so za tiste, ki ste ali vključeni v impro tekmovanja, ali jih spremljate pod odrom, pa tudi za vse radovedne, ki vas zanima njihov razvoj.

Impro liga je nastala 29. novembra 1993 na poziv Andreja Rozmana – Roze oziroma Gledališča Ane Monro kot prvi projekt impro gledališča v Sloveniji. Svojo pot je začela na odrskih deskah KUDa France Prešeren v Trnovem in tam delovala svojih prvih 20 let.

Letos obeležujejo rojstni dan v povezavi s 100. obletnico društva KUD, ki je bil eden najpomembnejših prostorov za vzpostavitev številnih kulturnih projektov in praks v Ljubljani in tudi v Sloveniji. 

Iz Impro lige so se z leti razvili tudi drugi projekti in programi impro gledališča kot so ŠILA – Šolska impro ligaGverila teater, Impro klub, Teater Narobov, MIŠ – Mala impro šola in številni drugi, z njimi pa ustvarjalci in ustvarjalke ter številni drugi sodelavci_ke, ki so svojo pot začeli ali oblikovali prav pod okriljem KUDa.

Ta je svoja vrata na Karunovi zaprl jeseni 2017. Društvo danes praznuje 100 let od ustanovitve, ob tem pa se spominjajo, praznovanju pridružujejo in združujejo številni ustvarjalci, posamezniki in organizacije, ki so v KUDu našli svoje mesto. Naj živi KUD in še na naslednjih 100 let!

Dogodke, ki potekajo ob 100 letnici KUDa lahko najdete na njihovi Facebook strani, več o impro ligi pa na www.impro-liga.si ali Facebook strani Impro lige.

Vir in foto: Društvo IMPRO