Zdravje

31. januar – Dan brez cigarete: naj dan brez kajenja traja vsak dan

31. 1. 2020 avtor: Uredništvo

Vsako leto 31. januarja obeležujemo dan brez cigarete, ki naj vsem kadilcem pomeni priložnost za opustitev kajenja. Po podatkih Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ) v Sloveniji še vedno kadi slaba četrtina odraslih prebivalcev, pri tem jih kar dve tretjini želi kajenje opustiti.

Podatki različnih raziskav o razširjenosti kajenja v Sloveniji kažejo, da delež kadilcev v splošni populaciji ostaja okoli četrtine, medtem ko se v mlajših starostnih skupinah razširjenost kajenja zmanjšuje. “Nacionalna raziskava o tobaku, alkoholu in drugih drogah iz leta 2018 kaže, da v Sloveniji več kot polovica (53 %) prebivalcev v starosti od 15 do 64 let ni nikoli kadila, nekdanjih kadilcev je slaba četrtina (23 %) in prav tako kadilcev (24 %). Raziskava z zdravjem povezana vedenja v šolskem obdobju med mladostniki v Sloveniji pa kaže, da se med mladostniki zmanjšuje razširjenost kajenja že vse od leta 2002, Nacionalna raziskava o tobaku, alkoholu in drugih drogah pa tudi, da se je v preteklih nekaj letih razširjenost kajenja zmanjšala tudi med mladimi odraslimi,” je navedla Helena Koprivnikar z NIJZ.

V Sloveniji so v preteklih letih stopili v veljavo nekateri ukrepi za omejitev rabe tobaka. Eden zadnjih, v okviru celovitega nabora učinkovitih ukrepov, ki jih je prinesel novi Zakon o omejevanju uporabe tobačnih in povezanih izdelkov, je uvedba enotne embalaže, ki je za cigarete in tobak za zvijanje obvezna od 1. januarja 2020. 

Zakonodajne ukrepe pozdravljajo tudi mladinske nevladne organizacije

Nina Rogelj Peloza Mladinske zveze Brez izgovora Slovenija je povedala, da »zakon v veliki meri ščiti predvsem nekadilce in mlade pred agresivno tobačno industrijo, katere glavni cilj je dobiček, kar pomeni, da potrebujejo čim več kadilcev. Glavni vzvod, ki ga uporabljajo, je ciljano oglaševanje mladim, kar zakon uspešno prepoveduje, sedaj pa nas čakajo novi izzivi, kot je visoka porast uporabe povezanih nikotinskih izdelkov, kot so elektronske cigarete. Kljub temu da vsebujejo številsko manj kemikalij kot klasične cigarete, povzročajo močno odvisnost z nikotinom, obenem pa po njih posegajo predvsem mladi, ki se nevarnosti uporabe ne zavedajo in ki drugače najverjetneje sploh ne bi začeli kaditi” ob tem pa dodaja, da je žal še prezgodaj, da bi lahko presojali ukrep na podlagi podatkov vendar poudarja, da gre za dokazano “enega najučinkovitejših ukrepov preprečevanja kajenja pa tudi zmanjševanja kajenja. Države, ki so enotno embalažo že uvedle, pričajo o pozitivn spremembi in glede na to, da je tobačna industrija vlagala milijone v pripravo takšnih škatlic cigaret, ki bodo privlačne, zanimive, celo lepe in ne bodo pričale o visoki škodljivosti cigaret, in da se je industrija z vsemi štirimi upirala, da bi ta ukrep prišel tudi v Slovenijo v veljavo, potem vemo, da je to dejansko nekaj, kar bo imelo učinek. Takšne škatlice odvračajo mlade, saj ob grdih barvah in zastrašujočih slikah ni na izdelku nič takega, kar bi mlade lahko privlačilo. Glede na to, da kajenje nima ene same pozitivne posledice, med tem pa prinaša kup negativnih, je ta ukrep lahko le pozitiven.” 

Katera ministrstva si prizadevajo za zmanjševanje kajenja med maldimi?

Nov Zakon o omejevanju uporabe tobačnih in povezanih izdelkov je bil napisan v pisarnah Ministrstva za zdravje, in glede na to, da gre za enega najbolj naprednih zakonov na področju tobačnih izdelkov (še posebej glede zaščite mladih pred oglaševanjem tobačne industrije in njihovimi nemoralnimi prijemi, s katerimi jih želijo ujeti v krog zasvojenosti), lahko trdimo, da si to ministrstvo prizadeva za prave interese – za interese boljšega zdravja prebivalstva. S sofinanciranjem preventivnih programov tudi podpirajo nevladne organizacije, ki neposredno delujejo na tem področju” komentira Nina Rogelj Peloza in hkrati dodaja, da “žal za Ministrstvo za finance ne moremo trditi enako. Predstavniki tega ministrstva namreč trdijo, da bo zvišanje trošarin tobačnih izdelkov prineslo manj priliva v državno blagajno, ne upoštevajo pa celostne slike. Naša država porabi vsaj enkrat več denarja za kritje stroškov, ki nastanejo zaradi bolezni povezanih s kajenjem in teh je cel kup. Tu gre za zelo hude bolezni, od srčno-žilnih, da različnih vrst raka, sladkorne bolezni, in te so žal izredno pogoste pri dolgoletnih kadilcih. Ker pa kajenje znižuje odpornost, so kadilci veliko bolj dovzetni že za navadne sezonske bolezni. Če seštejemo vse neposredne stroške zdravljenja skupaj z nadomestili za bolniško odsotnost, trošarine nikoli ne bodo pokrile vse to. Po drugi strani pa je višanje cen tobačnih izdelkov tudi eden izmed najučinkovitejših ukrepov zmanjševanja kajenja (kar tobačna industrija nikoli ne bo priznala), na tem področju je bilo izvedenih že veliko neodvisnih študij. Z visokimi cenami ščitiš predvsem mlade, ki si cigaretov tako ne bi mogla privoščiti, in pa nižje socio-ekonomske sloje. Že dolga leta si želimo, da bi Ministrstvo za finance pričelo razumeti – naša država bo veliko več prišparala z višanjem cen in nižanjem prevalence kajenja ter posledično pojavnosti bolezni, ki so posledice kajenja”, je prepričana Rogelj Peloza.

Zanimalo nas je še, kakšno je njeno mnenje o trenutnem stanju kadilskih navad med mladimi v Sloveniji in kaj bi bilo potrebno še storiti. Nina Rogelj Peloza odgovarja: “V Sloveniji je manjšina mladih, ki posega po cigaretih, še vedno pa stremimo k temu, da bi jih bilo manj. Mladi (predvsem mladoletni) še vedno prelahko pridejo do tobačnih izdelkov, kljub temu, da obstaja zakonska prepoved prodaje tobačnih izdelkov mladoletnim. Tobačna industrija obenem išče nove in nove načine, kako bi nekaj smrtonosnega ovila v nov, privlačen izdelek, zaradi česar smo priča porastu drugih povezanih izdelkov, kot so IQOS, elektronske cigarete in podobno. Noben od teh izdelek ni zdrav, vsi povzročajo močno in prepogosto doživljenjsko odvisnost. Sedaj smo usmerjeni predvsem v to, da spodbujamo ustrezen nadzor nad izvajanjem zakona, ter da še vedno opozarjamo na nevarnosti, ki jih nenehno prinaša tobačna industrija pod pretvezo “boljši” in “manj škodljivih” izdelkov.”

Želiš prenehati kaditi?

V Sloveniji obstajajo brezplačne oblike opuščanja kajenja:

Vsem, ki ste v stiku z mladimi, je NIJZ v pomoč, informacijo in ravnanje izdal priročnik “Kaj bi bilo dobro, da bi starši in vsi, ki delajo z mladostniki, vedeli o elektronskih cigaretah, vodnih pipah in novih tobačnih izdelkih.” Vabljeni k branju!

Naj bo 31. januar zmagovalen dan v tvojem življenju! Prenehaj danes!

Vir: uredništvo mlad.si
Foto: NIJZ