Angažiraj se / Znanost

50 let od pristanka na Luni: katera odkritja uporabljamo še danes?

22. 7. 2019 avtor: Uredništvo

20. julija je minilo natanko 50 let od prvega človeškega dotika z Luninim površjem. 16. julija 1969 sta poveljnik odprave Neil Armstrong in pilot lunarnega modula LM-5 (Orel) Edwin ”Buzz” Aldrin vzletela iz Kennedyjevega vesoljskega središča in na 400.000 kilometrov oddaljeno Luno prispela štiri dni kasneje. Neil Armstrong je prvi človek, ki je stopil na Luno, Aldrin se je Armstrongu na površju Lune pridružil 20 minut po prvih korakih Armstronga.

Zgodovinski dogodek je delo Ameriškega vesoljskega programa Apollo in je tudi na drugih področjih privedel do odkritij, ki se jih na Zemlji uporablja še danes. Med drugim je prispeval k razvoju na področjih računalništva, medicine, shranjevanja hrane in novih materialov.

Vesoljski poleti in misije namreč zahtevajo določene prilagoditve na pogoje, ki vladajo fizikalnim zakonom v vesolju.  Inženirji, ki so sodelovali pri projektu Apollo so v ta namen morali razviti nove materiale in rešitve, sad katerih uporabljamo tudi danes. Nekaj takih najdeš spodaj:

Naslednji problem, ki ga je predstavljalo vesolje, je bil, kako brez energetsko potratnega hlajenja shranjevati hrano. Raziskovanje jih je privedlo do sušenja z zamrzovanjem. Gre za postopek, s katerim se odstrani vodo iz bioloških in organskih snovi, ki bi jih s segrevanjem poškodovali, hkrati pa se ohrani njihovo strukturo in sestavo. Temelji na zamrznitvi vode, čemur sledi zmanjševanje tlaka in dodajanje dovolj velike količine toplote, da zamrznjena voda v snovi sublimira neposredno iz trdnega v plinasto agregatno stanje. 

S programom Apollo je povezanih tudi več dosežkov na področju medicine. Nasa je za potrebe poletov v vesolje razvila kemični proces za odstranjevanje strupenih odpadkov in proces razsoljevanja slane vode. Ta dva procesa sta omogočila razvoj t. i. sorpcijske dialize, pri kateri ni potrebno ves čas zagotavljati vode. Poleg tega so digitalno obdelovanje fotografij, ki so ga uporabljali za analizo Luninega površja, začeli uporabljati pri pregledih s CT in magnetno resonanco. 

Iz vrtalnikov, ki so jih uporabljali za vrtanje v površje Lune, so medtem razvili vrtalnike, pri katerih so izboljšali motorje in zmanjšali porabo energije. To tehnologijo so kasneje uporabili za električne naprave brez kabla, tudi sesalnik.

Še nekaj zanimivosti iz misije Apollo 11:

Vir: STA in Wikipedia