Zaposlovanje

Ali Luka Dončič praznuje 26. april?

26. 4. 2021 avtor: Uredništvo

Hej, ali veš, kaj je patent, model, znamka? Če nisi čisto prepričan, beri naprej. Zagotovo pa si avtor in se ponašaš z avtorsko pravico!

Stikaš kdaj po podstrešju? Je tam še spravljen kakšen zelo velik lonec? Za vsak slučaj, če bi zmanjkalo elektrike?

Lonec je bil namenjen kuhanju perila, in če je bilo perilo nekoč snežno belo zaradi truda babic, je danes življenje veliko lažje, saj imamo pralni stroj. V šolo ti ni več treba nekaj kilometrov peš, ampak na telefonu preveriš odhod naslednjega avtobusa ali zajahaš kolo. Nekdo je vse našteto izumil.

Kaj je izum in kaj patent?

Ali je tvoja nova rolka boljša kot prejšnja, računalnik zmogljivejši?

Ker nekdo tuhta in izboljšuje. Imenuje se izumitelj. Ni samo znanstvenik z nakomolčniki in epruveto. Lahko je kdorkoli. Tudi ti si lahko izumitelj! Izumiteljem se vseskozi porajajo nove zamisli in izumljajo nove stvari ter tako olajšujejo in izboljšujejo naše življenje. Kolo, smuči, svetilnik in bumerang so primeri več tisoč let starih izumov, ki so v rabi še danes! Izumitelj si za čas, ki ga je porabili za razvijanje svojih zamisli, zasluži nagrado. Prav tako pa potrebuje zagotovilo, da se z njegovim izumom nihče ne bo okoristil brez njihovega dovoljenja. Za izum lahko prejme patent, ki velja 20 let. V zameno za patent postane izum javen. Tako patenti pomagajo širiti novo znanje in napredek v znanosti in tehniki. Prvo varstvo patenta je bilo podeljeno že leta 1474 v Benetkah!

Precej je izumov, ki so se jih domislili mladi in jih uporabljamo še danes. Sladoled na palčki, “lučka”, je bil izumljen že leta 1905, trampolin 1930, naušniki pa že pred skoraj 150 leti. Ameriški politik Benjamin Franklin je leta 1717 kot otrok izumil plavutke, Louis Braille pa pisavo za slepe. Izumi so že od nekdaj!

Znamka

Dončič, Dončič! Si tudi ti njegov navijač? Imaš kakšen izdelek z njegovim imenom, morda majico? Kaj piše na njej, LD 7, Luka Magic 77? Vse to so Lukove znamke. Ima jih kar 12. Znamke je zavaroval, ker želi, da lahko le on uporablja ime in znak v znamki, kot si ga je zamislil in po katerih ga navijači poznajo.

Znamka je lahko karkoli – beseda, slogan, hologram, zvok. Toblerone je 3D znamka, šiv na žepu kavbojk je lahko znamka, Milka ima barvno znamko. Tudi ti si lahko imetnik znamke. Omogoča ti, da jo smeš uporabljati le ti.

Model

»Si pa res en model!« To navadno rečemo nekomu, ki je izviren, originalen. Tako kot model, ki ga lahko zavarujemo. Največkrat ga povezujemo s področjem oblikovanja, ker prikazuje zunanji videz izdelka. Je tvoje kolo lepo? Seveda, nekdo se je potrudil, da ga je oblikoval v privlačno obliko in oblekel v lepo barvo.

Ali je tvoj telefon model? Še bolje! Ponašaš se z izdelkom, ki ima znamko (ime), model (videz), patente (tehnične izboljšave) in avtorsko pravico (programska oprema). Kul, kajne? Ko ga boš naslednjič vzel v roke, pomisli, da je tvojo napravico razvijalo in izboljševalo ogromno ljudi z veliko znanja, da jo lahko ti danes uporabljaš za vse mogoče in z njo lahko celo telefoniraš. Dober občutek, kajne?

Avtorska in sorodne pravice

YouTube, Deezer – vedno! Ariana Grande, Billie Eilish – vedno in povsod!

Kar najprej bi ju poslušal, kajne? Res sta dobri! Tudi onidve sta avtorici in jima pripada avtorska pravica za njune glasbene stvaritve. Avtorska pravica varuje vse mogoče: knjige, skladbe, slike, filme, multimedijske izdelke in računalniške programe.

Tudi ti si avtor – veliko tvojih izdelkov, ki jih ustvariš, je tvoje avtorsko delo, na katerih imaš avtorsko pravico: šolski spis, govorna vaja, predstavitev .ppt, skladba, ki jo zaigraš na kitaro.

Avtorska pravica ima tudi bratrance in sestrične, imenujemo jih sorodne pravice. Te imajo izvajalci – kot pevki Ariana Grande in Billie Eilish – proizvajalci zgoščenk, filmski producenti, televizijske hiše, založniki in proizvajalci podatkovnih baz.

Aja, ali Luka praznuje 26. april? Mogoče ne, bi ga pa lahko, ker je to svetovni dan intelektualne lastnine!

Več o intelektualni lastnini si lahko prebereš na strani originalen.si.

Razmisli:

Vir: Urad RS za intelektualno lastnino.