Znanost

Bronasto priznanje ter drugo in tretje mesto na ICYS 2024

3. 5. 2024 avtor: Zveza za tehnično kulturo Slovenije
ekipa

Med 21. in 26. aprilom je v turškem mestu Izmir potekalo že 30. tradicionalno tekmovanje mladih znanstvenikov naravoslovnih znanosti (ICYS). Pod okriljem Zveze za tehnično kulturo Slovenije se je tekmovanja udeležila tudi tričlanska slovenska ekipa. Mladi naravoslovci stari od 14 do 19 let, so svoje naloge in plakate predstavili pred zahtevno mednarodno komisijo strokovnjakov ter odgovarjali na njihova vprašanja. Sodelovalo je 117 tekmovalcev iz 15 držav.

Slovenska ekipa raziskovalcev naravoslovcev je bila izbrana na podlagi rezultatov 57. državnega srečanja mladih raziskovalcev Slovenije. Našo ekipo dveh članov je pripravljala in v Izmirju vodila koordinatorka za tekmovanje Vesna Fabjan iz Zavoda Videja. Katja Halilovič (Gimnazija Bežigrad) je za svojo nalogo Ali lahko vensko trombozo diagnosticira vsakdo? v kategoriji naravoslovne znanosti prejela bronasto priznanje za zagovor raziskovalne naloge in osvojila tretje mesto za predstavitev plakate naloge.

Prav tako je za predstavitev plakata svoje naloge Primerjava genetskega algoritma in spodbujevanega učenja pri računalniškem iskanju strategije igre Nim drugo mesto v kategoriji računalništvo osvojil Gregor Bokal (Zavod sv. Stanislava, Osnovna šola Alojzija Šuštarja).