Okolje in trajnost

Čezmejni zeleni dan regioGreen

14. 2. 2024 avtor: Center eksperimentov Maribor
mladi

V Centru eksperimentov Maribor so v okviru Interreg projekta SI-AT 30. januarja 2024 organizirali Čezmejni zeleni dan regioGreen. Več kot 100 slovenskih in avstrijski učencev ter dijakov so združeni v Mariboru sodelovali na delavnicah o obnovljivih virih energije in preučevanju klimatskih sprememb.

Na delavnicah so uporabili najnovejše didaktične pripomočke za učenje o omenjenih temah, pridobili novo znanje in izmenjali veliko zanimivih pogledov z vrstniki iz sosednje države. S tem so v Centru eksperimentov spodbudili mobilnost v izobraževanju in omogočili predstavitev dobrih praks. Strokovnjaki iz področja energetike iz Gradca so namreč z velikim entuziazmom pokazali procese segrevanja ozračja in posledično oceanov na zelo preproste in učencem razumljive načine.

Dali so jim priložnost, da so eksperimente sami izvajali, merili, primerjali in na koncu tudi razložili svojim sovrstnikom. Ob tem so se stkale prijateljske vezi med dijaki iz Gradca in Maribora. Vsi skupaj so si nato ogledali še veliko hidroelektrarno Fala in ob strokovnem vodenju in razlagi zaposlenih spoznali principe delovanja in način pridobivanja električne energije.

Številni med njimi so bili očarani nad velikostjo turbin in močjo reke ter upravljanjem elektrarne. Z nekaj eksperimenti, ki so ponazarjali prenos elektrike, pa so si popestrili dan. Mladi so na ta način najlažje spoznali pomembnost obnovljivih virov energije, njeno problematiko in pomen ohranjanja našega zelenega planeta. Hkrati pa spoznali, kako škodljivi so določeni procesi onesnaževanja ozračja in kako neponovljivi so lahko procesi v naravi.

Ta projekt je sofinanciran s sredstvi Evropskega sklada za regionalni razvoj (ESRR).