Okolje in trajnost / Zabava in prosti čas

Delavnica makrame

21. 3. 2024 avtor: Rožle Oštir
delavnica rastlinskih obešank

Danes, 21. marca, ob 19. uri bo Mladinski kulturni center Maribor v Kulturnem inkubatorju gostil mladinski družabni večer, kjer bo v znamenju začetka pomladi potekala delavnica izdelave rastlinskih obešank oz. makramejev. Udeleženci delavnice bodo prejeli darilni zeleni paketek. Vzporedno z delavnico bo potekalo tudi igranje družabnih iger. V MKC gaming roomu pa bosta na voljo tudi miza za namizni tenis in namizni nogomet.

Makrame je starodavna veščina in umetnost vezanja vozlov v določene vzorce za ustvarjanje različnih okrasnih predmetov. Tehnika makrame je bila prvič uporabljena za zavezovanje koncev niti pri ročno tkanih preprogah kasneje pa so začeli tehniko uporabljati za izdelavo zaves, senčnikov za svetilke, nakit, namizno dekoracijo, torbe, oblačila, obešalnike za okrasne rastline in drugih dekoracij.

Dogodek sovpada z mednarodnim dnevom gozdov in mednarodnim dnevom voda, ki bo v petek, 22. marca. Z dogodkom želi Mladinski kulturni center Maribor razširiti okoljsko ozaveščenost in na redni bazi spodbujati trajnostne prakse za boljši planet. S tem namenom se posredno pridružujejo pobudi Čebelarske zveze Slovenija, ki v soboto, 23. marca, obeležuje dan sajenja medovitih rastlin.