Digitalizacija

Digi info točke so uporabne tudi za mlade!

16. 1. 2024 avtor: Jerneja Potočnik
digi info točka

Ko so v lanskem letu odprle prve Digi info točke, se je v javnosti ustvarilo prepričanje, da so slednje namenjene predvsem starejšim. Daleč od tega – nadvse uporabne so namreč tudi za mlade!

Dobre primere digitalizacije je v zadnjem času vse bolj pogosto mogoče zaznavati na domačih tleh. Eden od teh so tako gotovo Digi info točke, ki so se odprle v jesenskih mesecih preteklega leta, trenutno pa jih po vsej Sloveniji beležimo kar 222 – v vsaki občini se nahaja vsaj ena!

Po njihovi otvoritvi se je v javnosti ustalilo prepričanje, da so Digi info točke prvenstveno namenjene starejšim občanom, ki se v digitalnem svetu ne znajdejo najbolje, toda resnica je daleč od tega.

Že res, da so Digi info točke v precejšnji meri namenjene manj digitalno pismenim, toda številne storitve, ki jih izvajajo, ter informacije, ki jih ponujajo, so lahko nadvse koristne tudi za mlade. Kako?

Usposobljeni svetovalci na Digi info točkah vsakemu obiskovalcu na razumljiv način svetujejo in praktično pomagajo pri:

Digi info točke organizirata Ministrstvo za digitalno preobrazbo in Obrtno-podjetniška zbornica Slovenije. Odprte so pet dni v tednu ob različnem času (praviloma tri dni dopoldan in dva dni popoldan).

Kako si lahko torej z Digi info točkami v Sloveniji pomagamo mladi?

1. Digi točke so lahko odličen, zanesljiv vir informacij v zvezi s študijem in štipendijami. Namesto več dni trajajoče izmenjave elektronskih sporočil z uradnimi osebami, s katerimi želimo razrešiti naš problem pri izpolnjevanju vloge za štipendijo, lahko to skušamo rešiti v živo na Digi info točki, kjer nam lahko svetovalec_ka pomaga še pri drugih vprašanjih.

2. Pravkar zaključuješ študij in razmišljaš o samostojnem podjetništvu? Svoje podjetje lahko preko portala SPOT registriraš na svoji najbližji SPOT točki, kar pomeni, da se ti, še posebej, če živiš v manjšem kraju, ni potrebno voziti prav daleč.

3. Se vpisuješ na srednjo šolo ali na fakulteto, pa nisi prepričan_a, da si si prav zapomnil_a vse datume in da povsem razumeš postopek prijave? Oglasi se na Digi info točki …

4. Bi rad_a preverila, če ti je osebna zdravnica na tvojo zdravstveno kartico zares naložila recept za zdravilo, ki ga potrebuješ, a ti portala eZvem nikakor ne gre usposobiti? Poprosi za pomoč na Digi info točki.

5. Si pravkar v procesu pridobivanja vozniškega izpita? Preveri ažurne proste termine na najbližji Digi info točki!

6. Težave z digitalnim potrdilom in elektronskim podpisovanjem? Zdaj že veš, kam, kajne?

Digi info točka je lahko tudi mesto, kamor usmeriš prijatelja, znanca ali svojega sorodnika, ki mu »digitalno podporo« sicer nudiš ti.

Vse to pa je le nekaj primerov, kako lahko 222 Digi info točk, ki so gotovo ena izmed izstopajočih slovenskih dobrih praks, izkoristimo tudi mladi. Si sam_a najbližjo Digi info točko izkoristila še za kaj?

Naslovna fotografija: Obrtno-podjetniška zbornica Maribor