Mladinski sektor / Mladinsko delo

Dobre prakse mladinskega sektorja: Pravi vrvež na Križišču mladosti

12. 5. 2023 avtor: Jerneja Potočnik
mlad.si

Ko sem razmišljala, katero izvrstno prakso mladinskega sektorja izpostaviti v maju, mesecu, ko se dobršen del mladinskega sektorja pridružuje kampanji Odmev mladosti, sem ugotovila, da bo naloga zelo težka.

Pa ne zato, ker bi bilo dobro prakso ali izstopajočo aktivnost tako težko najti, temveč zato, ker je teh toliko, da bi se mi zdelo krivično omenit zgolj eno. Vse dokler nisem ugotovila, da pravzaprav iščem drevesa v gozdu …

Z natančnim seciranjem mladinskega sektorja sem spregledala nekaj ključnega, kar slovenski mladinski sektor močno loči od marsikaterega drugega. Nekaj, kar navsezadnje tudi meni, dopisnici in še precejšnji novinki v mladinskem sektorju, daje poglobljen vpogled v dogajanje vseh kotičkov Slovenije. Od Rogaške Slatine, do Šmartnega ob Paki, Lucije, Pirana, Brežic … Dogajanja, o katerem sicer najverjetneje ne bi vedela (skoraj) nič.

(Mladinski) gozd, poln dreves

Kaj je torej tisti gozd, ki sem ga v iskanju dreves spregledala? Križišče mladosti. Mlad.si. Središčni portal mladinskega sektorja in mladinskih organizacij, ustvarjen zanje in predvsem za mlade.

Hiter sprehod po spletu pokaže, da kaj takega drugod skorajda ne obstaja. Najti je mogoče nekaj portalov, namenjenih mladim, ki pa vključujejo uporabne in aktualne informacije o tem, kako se kot mladostnik znajti v sodobnem svetu.

Toda portala kot je mlad.si, portala, ki predstavlja interaktiven most med lokalnim in nacionalnim, mladinskim delom v praksi ter mladinsko politiko na najvišji ravni, mladinskimi delavci, organizacijami in mladimi enega konca Slovenije z drugim … Takšnega portala zlepa ne najdeš.

Dobra praksa, na katero smo lahko ponosni

Morda bi mi kdo očital pristranskost, navsezadnje sem že več mesecev dopisnica portala mlad.si, a prav zato kot novinka v mladinskem sektorju še bolje opazim ključno vlogo, ki jo (lahko) ima mlad.si v slovenskem mladinskem sektorju.

Po nekaj mesecih na mlad.si tako točno vem, kateri mladinski center v svoji kavarni vselej pripravlja res izvrstne koncerte, kam se odpraviti, če se želim udeležiti stand up večera, kje mladi vedno znova navdušijo z ustvarjalnimi kreacijami, s kom se lahko odpravim v hribe, kdo v središče svoje aktivnosti postavlja trajnost, kje se te dni mudi vršilka dolžnosti direktorice Urada RS za mladino, mag. Tina Kosi, kaj trenutno počenja Mladinski svet Slovenije …

Za nekoga, ki v mladinsko dogajanje ni vpet, (ne)obstoj mlad.si morda ne predstavlja bistvene razlike, za vse, ki pa nanj tu in tam »odklikajo«, ali pa k njegovemu ustvarjanju aktivno prispevajo, pa mlad.si pomeni nepogrešljivo platformo. Ki pa nikakor ne sme postati samoumevna …

Mladinski sektor – ponosni ste lahko tako na gozd kot na posamezna drevesa!