Kultura

20. Srečanje pesnikov, kritikov in prevajalcev poezije

28. 6. 2023 avtor: Uredništvo
20. Festival Pranger

Vse od danes pa do 1. julija tako v Ljubljani kot v Rogaški Slatini poteka že 20. izdaja Festivala Pranger – srečanje pesnikov, kritikov in prevajalcev poezije, ki zaradi ljubezni do refleksije velja za posebneža med literarnimi festivali.

Koncept je osredinjen na sposobnost povedati mnenje dobronamerno v obraz ter po drugi strani neustrašno premisliti o slišani in predvsem dobro utemeljeni in vljudni kritiki; prevajalci pa na okrogli mizi, ki jo snuje in vodi dr. Nada Grošelj, premišljujejo o prevodnih vprašanjih – bomo konec oktobra pokomentirali Frankfurt. Kritiške razprave se odvijajo v Rogaški Slatini in prinašajo plodne refleksije ter premislek tako kritikom kot pesnikom za nadaljnja umetniška ter kritiška raziskovanja in ustvarjanja.

Na Prangerju se bo tako tudi letos zvrstilo devet vznemirljivih pesniških zbirk – letos še posebej zaznamovanih z družbenokritično pisavo –, izdanih minulo leto, ki jih izberejo tri kritičarke in kritiki – te, z dvoletnim mandatom, izbere Pranger.

Letos so tako še zadnjikrat zbirali: Silvija Žnidar, dr. Alen Albin Širca in Denis Škofič. Prvikrat pa bo voditeljske vajeti kritiških razprav v roke vzela Diana Pungeršič, ki kot Prangerjeva kritičarka 2020-21 dodobra pozna festivalsko debatno ozračje. Je tudi prejemnica Stritarjeve nagrade leta 2018. Festivalski vrhunec že vse od leta 2013 pripada slavnostni podelitvi Stritarjeve nagrade Društva slovenskih pisateljev.

Vstop na vse dogodke je prost!

Urnik

Ljubljana

Prangerjev pesniški večer

Vodnikova domačija center, Ljubljana

Sreda, 28. 6., ob 19.00  

Poezija: Blaž Božič, Lukas Debeljak, Miriam Drev, Sergej Harlamov, Aleš Jelenko, Ana Svetel, Andreja Štepec, Pino Pograjc, Uroš Zupan.

Povezuje: dr. Sara Špelec

Rogaška Slatina

Urnik razprav v Rogaški Slatini

Vse kritiške razprave bodo potekale v Kulturnem centru Rogaška Slatina. Vodila jih bo Diana Pungeršič.

Četrtek, 29. 6., Kulturni center, Rogaška Slatina, ob 14.00 (do 17.50)

Andreja Štepec: Jesenožki (LUD Šerpa, LJ) • Pino Pograjc: Trgetanje (Črna skrinjica, LJ) • Sergej Harlamov: Hypomnemata (Črna skrinjica, LJ)

Petek, 30. 6., Kulturni center, Rogaška Slatina, ob 9.30 (do 13.20)

Miriam Drev: Zdravljenje prednikov (Hiša poezije, LJ) • Aleš Jelenko: Terra incognita (KUD Apokalipsa, LJ) • Blaž Božič: Mleček, žbunje: grobovi v njem (CSK, LJ)

Sobota, 1. 7., Kulturni center, Rogaška Slatina, ob 9.30 (do 13.20)

Ana Svetel: Marmor (Beletrina, LJ) • Uroš Zupan: Psica in poletje (Cankarjeva založba, LJ) • Lukas Debeljak: Poznati kot voda (CSK, LJ)

Pesniško branje v parku pri Hotelu Trst

Park pri Hotelu Trst

Četrtek, 29. 6., ob 18.30  

Nastopile in nastopili bodo Prangerjevi pesniki in pesnice Blaž Božič, Lukas Debeljak, Miriam Drev, Sergej Harlamov, Aleš Jelenko, Ana Svetel, Andreja Štepec, Pino Pograjc ter članica Aktivne mladine Slatsnke, Ana Fendre.

Pesniško branje bo povezovala dr. Sara Špelec.

Dogodek organiziramo skupaj z Mladinskim svetom Rogaške Slatine in Aktivno Mladino Slatnsko.

Podelitev Stritarjeve nagrade ob pesniškem branju

Anin dvor, Rogaška Slatina

Petek, 30. 6., ob 20.00

Navzoče bodo nagovorili župan Rogaške Slatine, mag. Branko Kidrič in vodja festivala Urška P. Černe. Stritarjevo nagrado bo podelil Dušan Merc, predsednik DSP.

Navadno je Pranger uvedla konceptualna debata, letos jo bo Prangerjev pesniški večer, v sredo, 28. junija, ob 19.00, na Vodnikovi domačiji center (Ljubljana). S konceptualno debato Poezija in kmetijstvo 23. septembra pa bomo še posebej slavnostno obeležili Prangerjev jubilej.

Poezija & kmetijstvo •  Prangerjeva konceptualna razprava

Zelena centrala Jurovski dol

September 2023

Sodelujejo dr. Barbara Jurša, mag. Jure Jakob, Nežka Struc in gostiteljica Nataša Kramberger, ki bo tudi moderirala.

Zanimalo nas bo, kako se literarni prostor povezuje in prepleta s kmetijstvom, pogovarjali se bomo tudi o doprinosu, ki razgrinja okoljsko etični vidik na kmetijstvo in družbeno sedanjost. Mnogi avtorji in avtorice, ki delujejo na področjih okolja, kmetijstva in literature, poudarjajo pomembnost človekovega sodelovanja z okoljem.

Vir: Ministrstvo za kulturo