Kultura / Mobilnost mladih

Dokumentarni film BITI Palestinec

15. 6. 2022 avtor: KUD Pozitiv

Dokumentarni film BITI Palestinec je bil posnet poleti 2021 v okviru mednarodne izmenjave mladih BITI Permakul. Na izmenjavi, katere teme so bile trajnostni razvoj, podnebne spremembe, ekologija in medkulturni dialog, je bil tudi Jaber Elmasry, s katerim KUD Pozitiv in DIC sodelujeta že vrsto let. Jaber je po poreklu Palestinec, inženir elektronike in računalništva, predavatelj in učitelj arabske kulture ter jezika ter poznavalec zelišč, kulinarike, ekološke pridelave hrane ter permakulture.

V enournem dokumentarnem filmu, portretu, avtorja Boruta Bučinela, pove in izpove svojo zgodbo odraščanja v Gazi, spregovori o svojem prihodu v Slovenijo, o angažiranem delovanju na različnih družbenih področij, izkušnjah in pogledih. Priča smo pripoved in zgodbi, ki ne poenostavlja pogleda na svet in sveta ne razdeli zgolj na dobre in slabe ter pravične in zlobne, temveč seže globlje. V pričujočem svetu in trenutnem dogajanju  prepoznava osebno in družbeno izkušnjo lastnega ljudstva, ki postaja univerzalna. Od boja za prostor, vodo in druge naravne vire, do zlorab omejevanja gibanja, izolacije …

Duh filma preveva svojevrsten optimizem, ki presega pritoževanje in kazanje prsta na druge. Sporoča, da imamo ljudje možnost, tudi odgovornost, da vzamemo usodo v svoje roke. Brez da jo nameravamo krojiti drugim ljudem, okolju in naravi, ki nas hrani.

Film je premierno predstavitev doživel v ožjem krogu že lanskega leta, predstavljen je bil tudi v partnerskih okolji projekta BITI Permakul (Jordanija, Italija in BiH), svojo dejansko  premiero pa je doživel 20. maja na mediteranski univerzi EMUNI v Piranu.

Po uspešni predstavitvi je sledila spletna premiera filma. Ta je sedaj dostopna širši javnosti. Dodajamo povezave do napovednika filma in filma v celoti na Yutubu ter vas vabimo k ogledu.

Napovednik: https://youtu.be/7cDlOkPN5o4

Film: https://youtu.be/3KwSR0qQzAI