Angažiraj se / Zdravje

DrogArt

28. 6. 2019 avtor: Drogart

Združenje DrogArt se že 20 let ukvarja z zmanjševanjem škodljivih posledic drog in alkohola med mladimi. Je neprofitna nevladna organizacija s statusom humanitarne in prostovoljske organizacije ter organizacije v javnem interesu v mladinskem sektorju, od leta 2016 pa imajo tudi status socialnega podjetja. DrogArt izvaja terenske aktivnosti, svetovanja in informiranja, pri čemer si prizadeva delovati predvsem medvrstniško. 

Info točki v Ljubljani, Kopru in Mariboru so obiskovalcem ponujene aktualne informacije z različnih področij življenja mladih. Mladi se tudi neformalno družijo s strokovnimi delavci in prostovoljci. Spodaj si preberi, kje jih lahko srečaš in kakšni so njihovi programi in aktivnosti.

Pleši z glavo

Program deluje na področju zmanjševanja škodljivih posledic psihoaktivnih substanc med mladimi. Ekipa DrogArt prostovoljcev je prisotna na večjih prireditvah elektronske glasbe in v različnih klubih. DrogArt terenski delavci na prireditvah informirajo uporabnike o smernicah zmanjševanja škode, delijo brezplačno sadje, izotonične napitke in preventivne materiale ter poskrbijo za laično prvo pomoč tistim, ki imajo težave zaradi uporabe psihoaktivnih substanc.

V sklopu tega programa deluje tudi storitev testiranja. Droge, kupljene na črnem trgu, lahko vsebujejo neželene in zdravju nevarne primesi, zato DrogArt nudi anonimno testiranje drog, s čimer se lahko prepreči zdravstvene zaplete ali predoziranja. Uporabniku se omogoča, da dobi preverjene informacije o substanci, hkrati pa se mu nudi krajši posvetovalni pogovor in informacije o zmanjševanju tveganj ali drugih možnih oblikah pomoči v kolikor jih potrebuje. Sprejem psihoaktivne substance je povsem anonimen, možen pa je le osebno v DrogArt info točki (v Ljubljani, Kopru in Mariboru) ali v kateri od drugih sprejemnih točk po Sloveniji. Laboratorijska analiza je opravljena v Nacionalnem laboratoriju za zdravje, okolje in hrano (NLZOH).

Ljudem, ki potrebujejo pogovor o njihovi uporabi alkohola in drugih drog, ter njihovim bližnjim nudijo tudi osebno, telefonsko in internetno svetovanje ter psihoterapijo. Program deluje po principih psihoterapije zmanjševanja škode in je dvostopenjski. Svetovanje je anonimno.

Izberi sam

Glavni cilj programa Izberi sam je zmanjševanje škodljivih posledic alkohola med mladimi. Dejavnosti v okviru programa obsegajo terensko delo in informiranje mladih o zmanjševanju škode uporabe alkohola, o varni vožnji domov in o varni spolnosti (v klubih, na partyjih, na javnih odprtih prostorih, v akcijah s policisti, preko mobilnih info točk), distribucijo informativnih materialov, svetovanje ter predavanja in izobraževanja za starše in strokovne delavce.

Ena izmed bolj zanimiv akcij, ki jih prireja program Izberi sam, je Chillout ob petkih zvečer v poletnih mesecih na Kongresnem trgu. Veliko mladih se pride na petek zvečer družiti s prijatelji in ob tem enkaj spiti. S Chillout akcijo želijo mlade spodbuditi, da aktivno preživijo čas s prijatelji brez pijače oziroma da imajo pavze. Tako imajo pripravljenih veliko zabavnih iger, kjer zraven še spoznavajo kako pomagati svojim prijateljem na žuru, kdaj so ustvarjalni in rišejo, včasih odkrivajo svoje cirkuške spretnosti in podobno. Poleg opisanih aktivnosti pa vedno pustijo prostor tudi za sproščen klepet o življenju, zabavi in vseh temah, ki zanimajo mlade.

Na njihovi spletni strani lahko vedno najdeš veliko uporabnih informacij, med drugim obvestila o tem, kje in katera droga trenutno vsebuje izredno visoko vsebnost učinkovin (v izogib predoziranju), najdeš lahko tudi dejstva povezana z nočnim življenjem in seksom, v svetovalnici si lahko prebereš članke in kolumne bivših uporabnikov drog, pridružiš pa se lahko tudi njihovemu forumu.

Ekipi DrogArta se lahko pridružiš tudi ti. Če bi rad/a pridobila izkušnje na področju dela z mladimi in timskega dela na prireditvah elektronske druge glasbe ali si želiš mlade osveščati o manj tvegani uporabi alkohola in drugih drog, jih kontaktiraj na info@drogart.org ali 01/439 72 70 (vsak delavnik od 8h do 16h) ali se oglasi v Info točki (Prečna ulica 6, Ljubljana). Vključiš se lahko v njihovo terensko delo, pisanje prispevkov za njihovo spletno stran.