Mladinsko delo

Društvo CMP je že v nizkem štartu

26. 8. 2022 avtor: Društvo Center za pomoč mladim

Prostovoljci in zaposleni Društva Center za pomoč mladim so se že vrnili iz mednarodnih izmenjav, poletnega treninga socialnih veščin, mednarodnih treningov in tudi zasluženega dopusta in se že pripravljajo na jesensko akcijo z mladimi.

Tako so izvedli 2-dnevne intenzivne priprave na treninge socialnih veščin (TSV), ki jih čakajo v septembru, oktobru in novembru.

Najprej so seveda podelili vtise iz poletja, se prebudili s t.i. energizerjem, nato pa precejšen del dneva namenili raziskovanju tega kaj sploh pomeni Trening socialnih veščin. Po krajšem poletnem oddihu so bili vsi željni debatiranja, raziskovanja in učenja. Predstavljamo samo nekaj utrinkov »brainstorminga« kaj je trening socialnih veščin na CPM-ju:

»TSV je aha moment; samorefleksija; zabava; eksperiment; prostor, kjer ne obstaja prav in narobe; »mindset«; rast; šok; prostor, kjer so mladi slišani in videni; razumevanje; odtis; frustracija; postavljanje meja;  drugačno iskanje vezi; soustvarjanje; kritičnost; cona učenja; iskanje skupnega jezika; priložnost, da se mladi izrazijo.« Predvsem pa TSV je CPM filozofija v živo.

Ko so postavili temelje in izhodišča, so se lotili raziskovanja tem, ki zanimajo mlade in ki jih želijo izpostaviti na TSV. Izpostavili so teme kot so komunikacija, odnosi s prijatelji, družino, spolnost, zaljubljenost, zasvojenost, samostojnost, cilji, iskanje samega sebe, kaj si želim v prihodnosti, reševanje konfliktov, kako se spoprijemati s stresom itd.

Naslednji dan pa so teme preoblikovali še v prakso, določili cilje in metode ter tehnike dela s katerimi bodo mladim približali omenjene teme.

Rahlo utrujeni, vendar zelo zadovoljni s procesom so zaključili 2-dnevne priprave. In že komaj čakajo, da jih mladi naučijo kaj novega, odprejo nova obzorja in da z mladimi ustvarijo nove treninge socialnih veščin.