Znanost

Dve bronasti in eno posebno priznanje na ICYS 2023

20. 4. 2023 avtor: Zveza za tehnično kulturo Slovenije

Med 8. in 14. aprilom je v Beogradu potekalo že 29. tradicionalno tekmovanje mladih znanstvenikov naravoslovnih znanosti – The International Conference of Young Scientists (ICYS), ki se ga je pod okriljem Zveze za tehnično kulturo Slovenije (ZOTKS) udeležila tudi slovenska ekipa. Mladi naravoslovci stari od 14 do 19 let, so svoje naloge in plakate predstavili pred zahtevno mednarodno komisijo strokovnjakov ter odgovarjali na njihova vprašanja.

Slovenska ekipa raziskovalcev naravoslovcev je bila izbrana na podlagi rezultatov 56. državnega srečanja mladih raziskovalcev Slovenije. ekipo štirih članov je pripravljala in v Beogradu vodila mentorica Vesna Fabjan iz Zavoda Videja. Žiga Vaupotič in Tian Vesel z Gimnazije Jožeta Plečnika Ljubljana, sta za svojo nalogo Verižna fontana v kategoriji fizika, osvojila bronasto priznanje.

Prav tako je bronasto priznanje v kategoriji naravoslovnih znanosti za nalogo Izpostavljenost potrošnikov bisfenolu A, njegovim analogom in mešanicam ter njihov vpliv na zdravje, prejela Neja Štampar z Gimnazije Franca Miklošiča Ljutomer. Za nalogo Ocena aktivnosti katalizatorjev za cepitev vode z alternativnim sistemom v kategoriji tehnologija, si je posebno priznanje priborila Maša Julija Melinc z Gimnazije Ledina.

Vsi štirje pa so v svojih kategorijah prejeli priznanja za najboljšo predstavitev izdelanih plakatov.Slovenski naravoslovci so si tako v svetovni konkurenci mladih znanstvenikov skupno priborili dve bronasti in eno posebno priznanje.