EU zadeve / Prostovoljstvo

Erasmus+ usposabljanje za integracijo beguncev

3. 5. 2019 avtor: Društvo za razvijanje prostovoljnega dela Novo mesto

Med 4. in 12. majem so se predstavniki Društva za razvijanje prostovoljnega dela Novo mesto udeležili Erasmus+ usposabljanja na temo sodelovanja za izboljšavo integracije beguncev, v mestu Ionnina, Grčija (Erasmus+ KA1 Co-operation on improvement in Refugee Integration.)

Cilji usposabljanja so bili:

Tekom usposabljanja so se zvrstile predstavitve delovanj različnih organizacij ter situacij z begunci v posameznih državah, udeleženci iz različnih držav so med sabo izmenjali tudi primere dobrih praks pri delu z begunci.

Usposabljanje je vključevalo nekaj delavnic, pri katerih so se udeleženci pogovarjali o različnih etičnih dilemah pri delu z begunci, predvsem z otroki. Delavnice so pomagale osvetliti različne vidike takšnega dela in so ponudile dobro izhodišče za razmislek. Obiskali so tudi lokalni center za begunce in tam izvedli različne aktivnosti za otroke, ki so v aktivnostih uživali, tistim, ki so se v takšni situaciji znašli prvič, pa je ta obisk pomenil pomembno novo izkušnjo.

Izvajalci programa so natančno predstavili tudi Erasmus+ usposabljanja in izmenjave. Udeleženci v mešanih skupinah so morali načrtovati takšen projekt ter ga predstaviti, pri čemer so od izvajalcev prejeli tudi povratno informacijo. Organizatorji so, v primeru, da bi v prihodnosti želeli izpeljati podoben projekt, obljubili pomoč in podporo.

Usposabljanje je odprlo zanimive teme v zvezi z delom z begunci in omogočil prostor izmenjave idej. Udeleženci so bili zelo zadovoljni tudi z organizacijo usposabljanja ter izvajalci, ki so bili dostopni, izjemno prijazni in odprti za ideje.