Okolje in trajnost

FesDivjal 2025 – Am, kaj je to?

1. 7. 2025 avtor: Uredništvo
udeleženki festivala

Med 6. in 7. september 2025 bo potekal FesDivjal 2025! Festival divje hrane, ki združuje nabiralništvo, ekologijo in kulturo, se vrača v osrčje Kozjanskega parka. Gre za že četrto izvedbo osrednjega slovenskega dogodka, posvečenega trajnostnemu načinu življenja, ohranjanju biotske pestrosti, podpori lokalnemu kmetijstvu in sonaravnim praksam.

Festival neposredno obravnava ključne izzive današnjega časa – od podnebnih sprememb in prehranske varnosti do izgubljanja znanja o naravi – ter ponuja konkretne, lokalno utemeljene rešitve, ki so uporabne tukaj in zdaj ter pomenijo temelje za doseganje ciljev trajnostne razvojne strategije, tako lokalne kot globalne.

Več kot festival – gibanje za trajnostno prihodnost

FesDivjal se uveljavlja kot inovativen model sobivanja z naravo, ki sloni na kakovostnem prepletu teorije in prakse. Skozi kulinarične, okoljevarstvene in gospodarske vpoglede obravnava divje rastoče rastline (vključno s t. i. pleveli in tujerodnimi invazivnimi rastlinami), gobe, fermentacijo, sonaravno gradnjo in ekološko pridelavo hrane. Združuje tradicionalna znanja in sodobna znanstvena dognanja, raziskovanja in praktične izkušnje mojstrov in sodelujočih. Obenem FesDivjal prispeva k razvoju podeželja, trajnostnega turizma in zelenih delovnih mest.

Program FesDivjala 2025 vključuje
Festival brez odpadkov in z dušo

FesDivjal deluje po načelih upravljanja brez odpadkov (zero waste), obiskovalcem pa ponuja tudi možnost brezplačnega kampiranja v naravi, brez odvečne infrastrukture. Vse dejavnosti temeljijo na praktični uporabi znanja, ki ni le koristno, temveč ima jasno vlogo pri uresničevanju ciljev slovenske podnebne strategije, trajnostnega razvoja in ohranjanja kulturne krajine.

Vir (tudi fotografij): FesDivjal 2025