Zdravje

Izberi sebe, ne kajenja

3. 6. 2024 avtor: Uredništvo
uradna grafična podoba kampanje

Ministrstvo za zdravje je 31. maja, na svetovni dan brez tobaka, pričelo s kampanjo Izberi sebe, ne kajenja. Akcija mlade spodbuja k zdravemu življenjskemu slogu brez tobačnih in povezanih izdelkov.

V juniji bo kampanja pristojnega ministrstva vidna na spletnem mestu, družbenih omrežjih in v tradicionalnih medijih. Za ogled je že na voljo video, ki mlade nagovarja naj “namesto cigaret in vejpov raje izberejo sebe”.

Na Ministrstvu za zdravje so v sporočilu za javnost zapisali: “Med mladostniki v Sloveniji uporaba novih tobačnih in nikotinskih izdelkov narašča, kar je zelo zaskrbljujoče. Ti izdelki namreč vsebujejo nikotin, ki je ena najbolj zasvojljivih drog, otroci in mladostniki so bolj kot odrasli dovzetni za razvoj zasvojenosti. Zasvojenost vodi v vseživljenjsko uporabo teh izdelkov. Poleg tega ima nikotin tudi pomembne škodljive učinke na razvoj možganov pri mladostnikih.”

O škodljivih posledicah uporabe nikotinskih izdelkov so strokovnjaki med drugim spregovorili 29. maja na strokovni konferenci, ki jo je Ministrstvo za zdravje organiziralo skupaj z Nacionalnim inštitutom za javno zdravje. Vsebina z dogodka je na voljo na povezavi.

Izberi pametno. Izberi sebe!

Vir (tudi za naslovno fotografijo): Ministrstvo za zdravje