Kultura / Zabava in prosti čas

Izgubljeni fantje navdušili občinstvo Kinotripa

24. 10. 2023 avtor: Uredništvo
dvorana Kinodvora

»Bi si radi ogledali Izgubljene fante?« nas je v petek, 20. oktobra, previdno vprašala prodajalka vstopnic v Kinodvoru. Prikimali smo – pet minut pred začetkom filma. Takrat je bil film, seveda, že razprodan. To nas je užalostilo in razveselilo hkrati – mi si filma na žalost ne bomo ogledali, si ga bo pa veliko drugih, predvsem mladih.

Da so za udeleženko letošnjega 8. Kinotripa ponesreči rezervirali dvojno število sedežev, nam je na koncu vseeno omogočilo, da smo si Izgubljene fante ogledali tudi mi. V sklopu KUL abonmaja smo se med zadnjimi in z nekaj minutno zamudo usedli čisto zadaj. “Ste imeli pa srečo! Zadnjo vrsto so sprostili pred desetimi minutami,” nam je povedal gospod na sosednjem sedežu. Na hitro smo si izmenjali nekaj besed in potem utihnili za 83 minut.

“Zdi se nam pomembno, da na festivalu poudarimo vse vrste ljubezni in naše gledalce ovijemo s toploto ter jim podarimo nepozabna čustva,” je občinstvo pred začetkom filma nagovorila kinotripovka. Belgijski in francoski film režiserja Zena Gratona je namreč ljubezenska zgodba med fantoma v mladinskem prevzgojnem domu. Joe je v domu že nekaj mesecev in velikokrat poskuša doseči svobodo zunaj visoke železne ograje. Ko nestrpno čaka nov začetek tam zunaj, pride v dom William. Zaljubita se in skupaj hrepenita po življenju brez nadzora, izven zidov in ograje.

Gre za silovito ljubezensko zgodbo s političnim nabojem, ki pomenljivo pretrese pojem svobode, so zapisali mladi ustvarjalci Kinotripa. V domu, ki je hladen in strog, je bila mladostniška ljubezen spontana in nežna. Nepričakovana. Skoraj nedovoljena. Čustva so bila izrazita. Gledalci so lahko videli nazdor, nemoč, upanje, izdajo, hrepenenje, strast in pomanjkanje. Film je odprl prostor za debato o ljubezni, svobodi, mladostniškem prestopništvu in sistemu nasploh.

Po koncu filma je sledil kratek pogovor z novinarjem in kritikom na Radiu Študent Metodom Zupanom, ki se posveča tudi LGBTQ+ tematikam. V povezavi z Izgubljenimi fanti je pripovedoval o svojih opažanjih. Izpostavil je dve zanimivosti: beseda gej v filmu ni bila uporabljena in ni bilo neodobravanja spolne usmerjenosti glavnih likov.

dvorana Kinodvora
Pogovor z Metodom Zupanom po koncu filma Izgubljeni fantje; foto: uredništvo

Glede na bučen aplavz po zaključni špici filma, razprodanih vstopnicah in zanimivi debati z Zupanom, ne preseneča, da so Izgubljeni fantje prejeli Kinotripovo nagrado občinstva. Festival Kinotrip, ki ga je 13 mladih pripravilo za mlade, je sicer mednarodni festival. V Ljubljani je potekal med 19. in 21. oktobrom.