Zabava in prosti čas

Izkušnja udeleženca v projektu Negovanje sveta je lahko služba

14. 5. 2021 avtor: Društvo Parada ponosa

Društvu Parada ponosa so se lansko leto vključile_i v projekt Negovanje sveta je lahko služba, ki ga je koordiniralo društvo PiNA. Projekt jim je omogočil, da so v času od septembra 2020 do aprila 2021 sodelovale_i s štirimi mladimi osebami, ki so se vključile v izobraževanje na delu.

Vse_i so se spoznale_i z delovanjem organizacij civilne družbe v Sloveniji, sicer pa so se preizkusile_i na zelo različnih področjih: od socialnih omrežij in stikov z javnostmi prek projektnega in raziskovalnega dela pa vse do trenerstva v neformalnem izobraževanju. Na vseh področjih so v njihovo delo vnesle_i svežino, nove poglede in ideje, motivacijo, željo po učenju in predvsem vero v boljši svet.

Za njih je bilo sodelovanje v projektu krasna izkušnja, ki jih je kljub zapletom, povezanim z epidemijo, navdala z novo energijo. Objavljajo pa še izkušnjo enega od udeležencev, ki se je v sklopu programa Sqvot (programa za zmanjševanje tveganja za brezdomnost in stanovanjsko izključenost LGBTIQ+ mladih) vključil v vodenje spletnih vrstniških pogovornih skupin o stanovanjski problematiki za LGBTIQ+ mlade.

 »Pri Paradi ponosa sem se vključil v izobraževanje na delu, ki ga je organiziralo društvo PiNA s projektom Negovanje sveta je lahko služba. Vesel sem za to izkušnjo. Izobraževanje je zajemalo vodenje vrstniških pogovornih skupin na temo stanovanjskih stisk mladih LGBTIQ+ oseb. Pogovarjale_i smo se o iskanju stanovanja, razkritju s stanovanjskega vidika, pravicah najemnic_kov stanovanj, bivanju v nesprejemajočem okolju, kjer moramo prikrivati svojo identiteto, bivanju med prazniki in še čem.

Najdragocenejše je bilo, ko sem od udeleženk_cev dobil informacijo, da jim taki dogodki veliko pomenijo. V času covida-19 je ogromno oseb izgubilo stik s skupnostjo, zato so takšni dogodki še toliko pomembnejši. Ena oseba je rekla, da je vesela priložnosti, ko se lahko z drugimi pogovarja o temah, o katerih se sicer sploh ne more. Nekdo je rekel, da je vesel stika z drugimi ljudmi iz LGBTIQ+ skupnosti, ker živi nerazkrit pri starših, zdaj pa mu je korona še preprečila študijsko izmenjavo. Večkrat sem dobil občutek, da smo udeleženkam_cem polepšale_i dan in zmanjšale_i osamljenost.

Lepo mi je bilo tudi na vseh pripravah in evalvacijah pred in po skupinah. Sploh jih nisem doživljal kot delo, ker sem vse počel s srcem in v tem užival