Okolje in trajnost

Kako lahko pokrovčki izboljšajo plaže?

31. 8. 2023 avtor: Center eksperimentov Maribor
pokrovčki

Alpsko mleko Ljubljanskih mlekarn je pred kratkim našlo inovativen način, kako se soočiti z enim od problemov odpadne plastike. Evropska unija si namreč prizadeva za manj plastike, pri tem se osredotoča tudi na pokrovčke, saj so plastični pokrovčki med petimi najpogostejšimi odpadki na plažah. Novi pokrovčki so pritrjeni na plastenko, kar preprečuje, da bi se ločili od tetrapaka in tako izgubili v naravi, ko plastenko odvržemo v zabojnik.

V Centru eksperimentov Maribor mladim skozi delavnice in razstave predstavljajo pomen trajnostnega razmišljanja. Tokrat so mladim predstavili to inovacijo in jih vprašali za njihovo mnenje. Udeleženci so bili navdušeni nad novimi pokrovčki, saj razumejo, da lahko majhne spremembe prinesejo velike rezultate pri zaščiti morij in obal.

Inovativni pokrovčki so simbol večjega premika. Naša prihodnost je v rokah mladih, ki se vedno bolj obračajo k trajnostnemu načinu življenja. Udeleženci tokratne delavnice so bili enotni, da ko gre za varovanje planeta, so lahko tudi majhne spremembe vodilo v velike uspehe.