Zaposlovanje

Kje poiskati in kako dobiti (študentsko) delo?

13. 9. 2023 avtor: Uredništvo
iskanje dela mladi

Iskanje (študentske) službe in priprava učinkovitega življenjepisa (CV) sta pomembna koraka na poti do svoje kariere. S pravimi orodji in nasveti lahko olajšaš ta proces in povečaš svoje možnosti za uspeh. Tukaj je nekaj koristnih nasvetov in orodij, ki ti bodo pomagali pri iskanju (študentske) službe ter pripravi impresivnega CV-ja.

Kje iskati (študentsko) službo?

LinkedIn

LinkedIn je odlično orodje za gradnjo profesionalnega profila in povezovanje z delodajalci ter drugimi strokovnjaki. Sledite podjetjem, ki vas zanimajo, in se pridružite skupinam, povezanim s vašim področjem.

Spletni portali za iskanje služb

Obstaja veliko spletnih portalov, kot so MojeDelo, Optius, e-Študentski Servis, Mjob, kjer lahko iščeš prosta delovna mesta in objaviš svoj CV. Ne pozabi tudi na karierne centre slovenskih univerz in fakultet, kjer najdeš delovna mesta za svojo stroko.

Družbena omrežja

Sledi podjetjem na družbenih omrežjih, kot so Facebook, Instagram, in Twitter, saj pogosto objavljajo aktualne ponudbe za (študentske) zaposlitve. Prav tako se lahko pridružiš različnim Facebook skupinam, posebej skupinam študentskih društev, saj so tam pogosto objavljeni oglasi za študentsko delo povezano s tvojim izobraževanjem.

Študentski in karierni sejmi ter dogodki

Udeležba na študentskih sejmih in karierinih dogodkih je odličen način, da spoznaš potencialne delodajalce in se pogovoriš z njimi v živo.

Kako pripraviti dober življenjepis?

Tvoj življenjepis (CV) je ključni dokument, ki te predstavlja potencialnim delodajalcem. Pravilno pripravljen CV lahko poveča tvoje možnosti za uspešno iskanje službe. Spodaj najdeš nekaj nasvetov, kako ustvariti učinkovit CV in katera orodja ti pri tem lahko pomagajo.

Struktura življenjepisa

Tvoj CV mora imeti jasno in pregledno strukturo. Običajno vključuje naslednje sekcije:

Poudari rezultate in uporabi “akcijske besede”

Ko opišeš svoje izkušnje, se osredotoči na dosežke in rezultate. Namesto, da samo navedeš naloge, ki si jih opravljal_a, povej, kako si s svojim delom prispeval k uspehu podjetja ali organizacije. Konkretne številke in primeri so še posebej prepričljivi.

Uporaba akcijskih besed v opisih tvojih izkušenj tvojemu CV-ju dinamiko. Namesto “opravljal sem naloge” raje piši “učinkovito sem izvajal naloge”.

Prilagodi življenjepis za delovno mesto, na katerega se prijavljaš

Vsako delovno mesto je edinstveno, zato je smiselno prilagoditi svoj CV za vsako prijavo. Poudari veščine in izkušnje, ki so najbolj relevantne za točno to delovno mesto.

Preveri pravopis in slovnico

Pravopisne in slovnične napake lahko puščajo slab vtis. Natančno preberi svoj CV in ga, če je mogoče, daj pregledati tudi drugi osebi.

Orodja za pripravo življenjepisa

Pri pripravi CV-ja ti lahko pomagajo številna orodja, ki ti olajšajo postopek oblikovanja in organizacije informacij. Tukaj je nekaj priljubljenih orodij:

  1. Canva je spletna platforma za oblikovanje, ki ponuja različne predloge za ustvarjanje privlačnih CV-jev. Enostavno lahko prilagajaš barve, pisave in postavitev.
  2. Microsoft Word ponuja številne predloge za CV-je, ki ti omogočajo, da ustvariš profesionalen dokument s poljubnimi prilagoditvami.
  3. Na spletu najdeš različne CV orodja (CV builder), ki te vodijo skozi proces ustvarjanja CV-ja in te opomnijo na pomembne informacije.
  4. Rezume.io je orodje, ki analizira tvoj CV in ti nudi povratne informacije o tem, kako ga izboljšati za večjo učinkovitost.

Z uporabo teh orodij in nasvetov boš lažje našel_a (študentsko) službo ter ustvarila prepričljiv CV. Ne pozabi, da je iskanje službe proces, ki zahteva vztrajnost, zato ostani motiviran_a in ne obupaj. Srečno pri iskanju tvoje naslednje (študentske) zaposlitve!