Neformalno izobraževanje

Koraki iz cone udobja in trkanje na vrata cone učenja

15. 2. 2023 avtor: Društvo Center za pomoč mladim

Na Društvu Center za pomoč mladim zaposleni in prostovoljci vedno znova iščejo načine, kako narediti korak iz cone udobja in potrkati na vrata cone učenja. Da jim skok v neznano ne predstavlja strahu, so dokazali na izobraževanju o metodah in tehnikah improvizacije pod vodstvom Mistral Majer, vodje in koordinatorke ŠILE.

Sobota, 4. 2. 2023 je bila na Društvu Center za pomoč mladim (Društvo CPM) prav poseben dan. Pričel se je z občnim zborom, ki so se ga udeležili vsi zaposleni in prostovoljci. Dopoldanske ure so tako potekale v duhu pregleda dosežkov društva v letu 2022, pri čemer je kar nekaj vrednih omembe. S svojimi programi je Društvo CPM doseglo kar 2956 mladih, prejelo državno priznanje za izvedbo izredno uspešnega oz. odmevnega in koristnega projekta v mladinskem sektorju, imenovalo naj mladinsko vodjo leta 2021 ter prejelo državno priznanje za izjemne dosežke na področju prostovoljstva, ki jim ga je podelil nekdanji predsednik Borut Pahor.

Specialiteta Društva CPM pa je, da pomembne in neizbežne stvari vedno združijo z zabavnim. Tako so dan občnega zbora popestrili s popoldanskim izobraževanjem o improvizaciji. Cilj izobraževanja ni bil samo pridobiti vpogled v glavne principe in strategije dela temveč tudi preizkušanje le-teh.

Tako je celoten skoraj pet urni program večinoma potekal na izkustveni ravni. Udeleženi so vse svoje energije in dopoldanske misli sprva sprostili preko spoznavnih vaj, dela na prisotnosti in zavedanju prostora ter vzpostavljanju kontakta s preostalo ekipo. Začetek procesa so pozdravili z mehiškim valom in se pričeli poigravati z vživljanjem v vlogo samurajev, si podajali ploske, delili poglede in zanimive gibe. Tok izobraževanja se je nadaljeval v delo v parih in sicer z vajo zrcaljenja gibanja svojega partnerja ter skupnega iskanja asociacij na 2 naključni besedi. Prav zanimivo je, na kaj vse se ljudje spomnimo ob še tako nenavadnih kombinacijah kot je na primer Planica in krof. Kaj bi bila tvoja asociacija na to?

Spodbujanju spontanega in intuitivnega delovanja preko asociacij pa so sledili tudi prvi čisto pravi improvizacijski prizori. Najprej so dogajanje prenesli na ekstravagantno premiero filma, kjer so se v različnih vlogah preko dialogov skušali čim bolj približati svojim izbranim zaveznikom in oddaljiti od izbranih sovražnikov. Razvneli so se pravi prizori spletkarjenja v elitni družbi in zmenkarij, spremljanih s hudomušnimi opazkami in nasmehi. Sledile so krajše tekme teroristov proti meščanom, ki so želeli preprečiti teroristični napad in Romeovo iskanje Julije v množici zlobnih vaščanov. Izobraževanje se je zaključilo s sestavljanjem naključnih prizorov. Vzpostavili so tok dialogov in naključnih situacij v katerih so sodelovali čisto vsi. Bili so priča pretoku od pogovora med novoletno jelko in darilom do prepira med zakoncema glede pomivanja posode z nadaljevanjem v druženje prijateljic na pilatesu, vaji dveh manekenk, pritoževanju uboge gospe pri kiropraktiku in še in še.

Iz izobraževanja niso odšli samo napolnjeni s trenutki iskrenega smeha, igrivosti, novih znanj in idej, ampak tudi z zavedanjem, da ima čisto vsak izmed njih žilico za improvizacijo, četudi je prepričan v nasprotno. Bistvo improvizacije ni spodbujanje igranja temveč tega, da čisto vsak posameznik izhaja iz sebe, svojega trenutnega vzgiba in ideje za pogovor. Dinamika med liki in prizor pa nastaneta kot stranski produkt akcije. In kar je pri tem najbolj čudovito je to, da v situacijah nikoli nisi zares sam, saj imaš vedno ob sebi še nekoga, ki soustvarja energijo in prostor s teboj ter te podpre na čisto vsakem koraku.

Če bi si tudi ti želel_a soustvarjati energijo in prostor s CPMjevci in postati njihov_a prostovoljec_ka, jim lahko pišeš na mojca@cpm-drustvo.si.