Mladinsko delo / Zabava in prosti čas

Kultura, gobe in pozdrav popotniku

10. 4. 2024 avtor: Mladinski center Dravinjske doline
šola avdio produkcije

Za zaposlenimi in obiskovalci_kami Mladinskega centra Dravinjske doline (MCDD) je pester mesec, poln dogajanja. Gostili_e so vse od glasbenih koncertov do izobraževalnih delavnic, kulturnih prireditev in drugih raznolikih dogodkov. Skupaj so odkrivali_e nove zvoke, raziskovali_e svet gobarjenja ter se poslovili_e od popotnika, ki se odpravlja novim avanturam nasproti. 

Gaja Vižintin je v sklopu potopisnega večera obiskovalcem in obiskovalkam MC Patriota predstavila svojo trimesečno pot z nahrbtnikom po treh azijskih državah. Obiskovalci_ke so prisluhnili_e dogodivščinam s poti, ki jo je peljala od Indonezije do Tajske in nazadnje še Šrilanke. Obiskovalke in obiskovalci so z zanimanjem prisluhnili prigodam ter nasvetom za čim bolj brezskrbno potovanje po omenjenih državah.

Potopis Azija
Na potopisu se je zbralo precej radovednih poslušalcev.

V prireditveni dvorani MC Patriota so izvedli_e tudi ponovitev predstave »Tovarna ljudi« gledališke skupine Roza orehi, ki jo sestavljajo dijaki in dijakinje Gimnazije Slovenske Konjice. V predstavi je na duhovit, pa tudi družbenokritičen način predstavljena domišljijska zgodba o stvaritvi sveta. Predstava je avtorsko delo dijakov_inj ter režiserja Mihe Slapnika. Ustvarjena je bila v okviru projekta Kul Klub, ki ga izvaja MCDD in je sofinanciran s strani Ministrstva za gospodarstvo, turizem in šport.

Igralci in režiser Miha Slapnik ob zaključku predstave »Tovarna ljudi«.
Igralci in režiser Miha Slapnik ob zaključku predstave »Tovarna ljudi«.

V sklopu projekta Kul Klub so pričeli_e tudi z izvajanjem trimesečnega tečaja Šola osnov avdio produkcije, v sklopu katerega bodo udeleženci_ke ob podpori profesionalnih mentorjev_ic pridobili_e znanje o osnovah glasbene produkcije, produkciji lastnih skladb, aranžiranja, mešanja (ang. mixinga) in masteriziranja (ang. masteringa) skladb ter snemanja glasbenih zasedb.

V začetku meseca so v sodelovanju z Mladinsko Mrežo MaMa in ob financiranju ter podpori Evropskega parlamenta organizirali_e tudi dogodek za mlade v sklopu nacionalnega projekta Young EU change-makers. Namen projekta je bil ozaveščati mlade o pomenu Evropskega parlamenta in jih vzpodbuditi k udeležbi na letošnjih evropskih volitvah, ki bodo potekale med 6. in 9. junijem.

Pogovor z bivšim EU poslancem Ivom Vajglom
Mladi so izvedeli številne zanimivosti o delovanju evropskega parlamenta in o temah, s katerimi se ta ukvarja.

Na petkov večer so v prireditveni dvorani MC Patriot pripravili_e zdaj že tradicionalni pub kviz, na katerem se je za nagrade potegovalo 11 ekip. Udeleženci_ke so svoje znanje preizkusili_e v razgibanih temah, kot so zgodovina, biologija, slovenska umetnost, geografija, matematika, znane osebnosti, svetovna božanstva in še mnoge druge, ob tem pa uživali_e v sproščenem prijateljskem vzdušju.

Skupinska fotografija treh zmagovalnih ekip po zaključku pub kviza.
Skupinska fotografija treh zmagovalnih ekip po zaključku pub kviza.

Sobota je prinesla potopisni večer o Nepalu, ki je obiskovalce_ke navdušil s poglobljenim pogledom v kulturo in krajino te azijske države. Obiskovalci_ke so dobili_e vpogled v različne vidike življenja in potovanja po Nepalu preko predstavitve popotnice Sare Brglez, ki se je od tam nedavno vrnila s številnimi zanimivimi zgodbami. Nato je o potovanju po gorati deželi spregovoril še Birman, rojen Nepalec, ki v Nepalu dela kot turistični vodič. Vikend v MC Patriotu je bil tako obogaten z znanjem, navdihom in vpogled v raznolike plati sveta.

Sara in Birman sta obiskovalce popeljala v barviti Nepal.
Sara in Birman sta obiskovalce popeljala v barviti Nepal.

Dijak Gimnazije Slovenske Konjice, Nik Škorjanc, je s svojim kratkim filmom Kdo je bistvo človeka osvojil 1. mesto v okviru letošnjega natečaja Tedna možganov, ki ga vsako leto izvaja društvo SINAPSA. Nik je svojo idejo realiziral ob mentorski pomoči profesorice Doroteje Rušnik Stramšak, ki poučuje na Gimnaziji Slovenske Konjice in Klare Pavlič, zaposlene v MCDD, v katerem se v okviru projekta Kul Klub med drugim osredotočajo tudi na področje filma. V filmu sta igrali dijakinji Lea Priteržnik in Mia Pučnik. Na slavnostni podelitvi, ki je potekala na Inštitutu Jožefa Štefana v Ljubljani, je vsestranski ustvarjalec prejel nagrado za 1. mesto v kategoriji individualnih izdelkov srednjih šol, za kar mu v MCDD iskreno čestitajo in se veselijo njegovih prihodnjih umetniških projektov.

Nik z igralsko in mentorsko ekipo po uradni razglasitvi rezultatov natečaja. 
Nik z igralsko in mentorsko ekipo po uradni razglasitvi rezultatov natečaja. 

Ekipa organizatorjev festivala Roots in the Woods je ponovno organizirala odličen koncert v prireditvenem centru MC Patriot. Dogodek je bil posvečen legendarnemu Bobu Marleyu, glasbeniku, čigar glasba in filozofija sta imeli in še imata pomemben vpliv na mnoge generacije. Na odru so se predstavili_e že dobro znani The homegrowns in Jerromonah, član priznanega srbskega kolektiva Jahmessenjah sound. Za dobro vzdušje sta poleg omenjenih izvajalcev_k skrbela tudi člana ekipe Peace Messenjah sound system, za tehnično podporo pa so zagotovili člani ekipe Roots in the woods. Obiskovalke in obiskovalci so uživali v odlični glasbi in se prepustili ritmom, ki jih je popeljal v čase legendarnega Boba Marleya.

Ekipa roots in the woods na odru
Člani_ce ekipe Roots in the woods so v MC Patriotu pripravili_e kvaliteten glasbeni program.

V MC Patriotu pa ni manjkalo niti Yugo nostalgije. MCDD je namreč gostil koncert zasedbe Denis & Denis. Skupina, ki je na območju nekdanje Jugoslavije in tudi širše zaslovela v času 80. let preteklega stoletja, je obiskovalce in obiskovalke navdušila s svojimi unikatnimi in melodičnimi elektropop zvoki. Skladbe, kot so »Program tvog kompjutera«, »Ja sam lažljiva« in »Voli me još ovu noć«, so zaznamovale glasbeno sceno bivše Jugoslavije in ostajajo priljubljene vse do danes. Za ogrevanje in vzdušje pred koncertom Denis & Denis je poskrbel DJ tandem Italostboys.

V MC Patriotu sta nastopila Davor Tolja in Marina Perazić, ustanovna člana zasedbe Denis & Denis.
V MC Patriotu sta nastopila Davor Tolja in Marina Perazić, ustanovna člana zasedbe Denis & Denis.

Zadnjo soboto v mesecu je v prostorih MCDD potekala izobraževalna delavnica o urbanem gobarjenju, ki je privabila številne ljubitelje_ice gob. Udeleženci_ke so se na delavnici naučili_e osnov urbanega gobarjenja, priprave lastnih gojišč za micelij in vzgoje lastnih gob. Poleg predaje znanja na omenjenem področju je bil namen delavnice preko praktičnega učenja dokazati, da lahko različne vrst gob gojimo tudi v primerih, ko se soočamo s prostorsko stisko in s tem pridelovanje gob vzpodbuditi tudi pri tistih, ki za pridelavo nimajo na voljo večjih površin. Delavnica, ki jo je vodil lokalni poznavalec gob, Andraž Kline, je bila odlično izhodišče za vse, ki jih zanima gojenje gob in si želijo pridobiti izkušnje ter se poglobiti v svet gobarjenja.

Mentor delavnice urbanega gobarjenja Andraž Kline
Mentor delavnice, Andraž Kline, ki se je gojenja gob lotil ljubiteljsko in pridobil obširno znanje na tem področju, je svoje znanje z veseljem delil z udeleženci delavnice.

Mesečno dogajanje so zaključili_e s poslovilno zabavo popotnika Oliverja Tiča, javnosti znanega tudi kot Olija Walkerja, ki se 5. aprila ponovno odpravlja na dolgo in drzno potovanje. Oli, ki je v preteklosti peš prepotoval že Južno in Severno Ameriko, se odpravlja na pot, ki ga bo iz Slovenije peljala v Azijo in v Avstralijo, od tam pa na jug Afrike, od koder bo svojo pot nadaljeval preko severa Afrike proti Španiji, od tam pa nazaj v Slovenske Konjice. V naslednjih štirih letih bo tako skupaj s psičko Carlitos prehodil štiri kontinente in obiskal več kot 32 držav. Sodelavci_ke, prijatelji_ce in ostali_e podporniki_ce mu želijo varno pot, polno prijetnih dogodivščin.