Vključenost / Zabava in prosti čas

Mavrični junij v Mariboru

14. 6. 2024 avtor: MKC Maribor

Še do 29. junija v Mariboru v organizaciji Mladinskega kulturnega centra Maribor potekajo dogodki v sklopu festivala Mavrični junij v Mariboru.

Pomlad se počasi, a vztrajno preveša v poletje in tukaj je mesec junij, ko obeležujemo mesec ponosa skupnosti LGBTQIA+. V letu 2024 v Mariboru ne korakamo na paradi ponosa, kar pa seveda ne pomeni, da za vas junija ne pripravljamo številnih odličnih vsebin in dogodkov.

Ekipa Maribor skozi rožnata očala vas tako ponovno vabi na Mavrični junij v Mariboru, zdaj že dobro znani festival ob mesecu ponosa. Neizmerno nas veseli, da je festival, ki je nastal leta 2020 kot alternativa odpovedani paradi, ubral svojo pot in prerasel v nekaj čisto svežega, v skupno – in skupnostno – tradicijo, s katero dokazujemo, da mariborska LGBTQIA+ scena ne živi samo takrat, ko je na sporedu parada. 

Maribor skozi rožnata očala je danes eden izmed mnogih dedičev te bogate zgodovine. Približujemo se 10. obletnici ustanovitve programa, ki je uradno zaživel leta 2015, njegovi zametki pa segajo v leto 2014, ko je izšla publikacija Skozi rožnata očala, zbirka osebnih izpovedi kvir oseb, ki jih je zbral in uredil takratni prostovoljec Mladinskega kulturnega centra Maribor Gregor Brdnik.

Istega leta se je skupina Lingsium, prva LGBTQIA+ skupina v Mariboru, ki je med leti 2004 in 2014 delovala pod okriljem MKC Maribor, odpravila na samostojno pot. Nadele_i smo si rožnata očala in, kot rečejo, vse ostalo je zgodovina. 

Podpri parado, izobesi zastavo

Do 30. junija 2024: Čeprav letos ni parade, se bo tudi tokrat odvila priljubljena akcija, v okviru katere vas že šesto leto zapored vabimo, da v juniju izobesite mavrično zastavo ali drugo zastavo ponosa, naredite fotografijo in nam jo pošljete ali nas označite na socialnih omrežjih ter s tem javno podprete skupnost LGBTQIA+.  

Mavrični vikend z DIH-om in Transakcijo

Petek in sobota, 21. in 22. junij 2024: Petek in soboto bomo preživele_i v družbi ekip Društva DIH in TransAkcije, ki za nas pripravljajo različne delavnice in druge aktivnosti.  Udeleženke_ci bodo imele_i možnost prespati, tako da bo še več časa za druženje! V okviru programa se bosta zvrstila še dva dogodka: v petek bomo uživale_i v nastopu Crystal Queer Choir, sobotni večer pa bo namenjen ogledu dokumentarnega filma lgbt_slo_1984. 

Drag show kraljiv preobleke Haus of Vulva

Z Vulvami se je začelo in z Vulvami se bo tudi končalo. Po aprilskem nastopu, ki je skupaj z razstavo Kvir telo služil kot otvoritev preddogajanja ob mesecu ponosa, se bo Mavrični junij zaključil s še enim noro dobrim drag šovom, ki ga pripravlja Haus of Vulva. Karmen Daš, Vera Vulva, Patricija Vulva in Dia Vulva so marsikaj: lepe, suhe, multitalentirane, vsekakor pa ikonične v vsakem pogledu, zato nikakor ne gre zamuditi velikega finala letošnjega festivala!