EU zadeve / Mladinska politika

Max Davidović na seminarju o vlogi Evropske mladinske kartice

3. 7. 2024 avtor: Mladinski svet Slovenije
mladi

Med 29. in 31. majem so se Igor Jesih, predstavnik Urada za mladino, Gal Krajnčič, predstavnik slovenske organizacije za Evropsko mladinsko kartico in Max Davidović, Mladinski predstavnik RS pri OZN, udeležili Partial Agreement seminarja o vlogi Evropske mladinske kartice v razvijanju ekosistemov za krepitev vloge mladih v Podgorici.

V sklopu seminarja so se osredotočili na iskanje sinergij med javnim sektorjem, mladinskimi organizacijami, nevladnimi organizacijami, mladimi in podjetji za mladinske ekosisteme, vzpostavljanje močnejših partnerstev z organizacijami evropske mladinske kartice med predstavniki prisotnih držav ter opredelili konkretne načine, kako se lahko evropska mladinska kartica vključi in igra ključno vlogo v mladinskih ekosistemih na nacionalni in lokalni ravni.

Preko okroglih miz, govorov in dela v skupinah so sodelovali z Jugoslavom Radovićem, izvršnim direktorjem nevladne organizacije Center za izobraževanje mladih, veleposlanico Dominique Waag, vodjo misije OVSE v Črni gori, Nataljo Turenne, administratorko oddelka za mladinsko politiko na Oddelku za mladino Sveta Evrope, Manelom Sanchezom, direktorjem združenja European Youth Card ter Dragoslavom Šćekićem, podpredsednikom vlade Črne gore za demografijo in mladino ter minister za šport in mladino. Skupaj s predstavniki organizacij Young Scot ter Centra za izobraževanje mladih Črne Gore pa smo izpostavili primere dobrih praks in akcij, s katerimi se soočamo z vprašanji o mladih, zaposlitvi in infrastrukturi dela.

Kot najbolj učinkovite so se po navedbah prisotnih izkazale prakse, ki v načrtovanju in izvedbi vključujejo ciljne skupine samih akcij, kar je na Škotskem program Ambasadorjev mladinske kartice ter sistem letnih taborov, v Črni Gori odpiranje mladinskih centrov ter izvedba izobraževalnih programov, za Slovenijo pa smo izpostavili projekta PreseNEETi se in Rastimo skupaj ter uspešnost in pomembnost mladinskega dialoga.