Vključenost

Mednarodna aktivnost vzpostavljanja partnerstev

31. 3. 2020 avtor: Uredništvo

Društvo Parada ponosa se je konec februarja v Laškem udeležilo mednarodne aktivnosti vzpostavljanja partnerstev  “Inclusion Matchmaking – Find European Partners for Inclusion Projects”. Sodelovalo je okoli 40 organizacij, ki že delujejo na področju socialnega vključevanja oziroma imajo za tako delo v prihodnosti velik interes, in sicer iz 14 različnih evropskih držav.

Prvi dan treninga smo namenile_i medsebojnemu spoznavanju, spoznavanju konceptov socialnega vključevanja/izključevanja preko praktičnih primerov, podrobneje pa smo se seznanile_i tudi s programoma Erasmus+ Mladi v akciji in Evropska solidarnostna enota. Znotraj okvirja teh dveh programov smo v naslednjih dneh snovale_i prve ideje za naše skupne projekte. 

Drugi dan treninga smo udeleženke_ci  preko izdelovanja različnih umetniških izdelkov na zelo kreativen in inovativen način raziskovale_i naše razumevanje socialnega vključevanja/izključevanja in razumevanje teh dveh konceptov znotraj naših raznolikih kulturnih in političnih ozadij.  Kasneje smo bile_i deležne_i predstavitvam štirih primerov dobrih praks načrtovanja in izvedbe partnerskih projektov in spoznavanju elementov, ki so ključni za vzpostavljanje kakovostnih partnerstev in izvedbe uspešnih projektov. Pričele_i pa smo tudi snovati prve ideje za projekte in sestavljati projektne skupine, glede na izkazane interese in vizije projektov.

Zadnji dan smo po oblikovanih projektnih skupinah nadalje razvijale_i naše projektne ideje, jih preoblikovale z upoštevanjem povratnih informacij, strokovnega znanja in nasvetov vodij treninga, kasneje pa smo dokončno oblikovano projektno idejo predstavile_i celotni skupini udeleženih.

Nastalo je sedem predlogov idej (znotraj formalne aktivnosti, veliko njih pa tudi izven samega treninga, po zaslugi dobro vzpostavljenih vezi med udeleženkami_ci med aktivnostjo), ki imajo velik potencial za to, da se razvijejo v kakovostne projekte. Tudi za naše Društvo je bil trening izredno informativen in uporaben in smo več kot zadovoljne_i, da smo se ga lahko udeležile_i.

Vir: Društvo Parada ponosa
Foto: MOVIT