Mobilnost mladih

Mladinska izmenjava »Do It Yourself«

17. 2. 2022 avtor: Voluntariat

Med 19. in 24. novembrom 2021 je v Łódźu, na Poljskem, potekal drugi del mladinske izmenjave »Do It Yourself«. Izmenjavo sta organizirala društvo Stowarzyszenie Senfineco s Poljske in Zavod Voluntariat iz Slovenije.

Pred tem se je konec lanskega poletja 12 mladih udeležencev iz Slovenije in Poljske že srečalo v Mariboru, Sloveniji. Prvi del izmenjave je bil predvsem namenjen osnovnemu teoretičnemu in praktičnemu spoznavanju o tem kaj prostovoljstvo sploh je in odkrivanju lastnih osebnih kompetenc. To je udeležence opremilo z znanjem o pravicah in dolžnostih prostovoljcevvrednotah in prednostih prostovoljstva ter samospoznanja o empatiji, osebni rasti, kritičnem mišljenju, motivaciji in odgovornosti. Nekaj časa je bilo prav tako namenjenega medsebojnemu spoznavanju mladih udeležencev in raziskovanju lokalnega okolja.

Večina udeležencev se je prav tako udeležila drugega dela izmenjave, nekaj izmed njih pa to na žalost ni moglo storiti, zato je bilo na tej izmenjavi nekaj novih obrazov. Kljub temu, se je ekipa zelo dobro ujela! Stara prijateljstva so dopolnila še nova poznanstva.

Z delom so nadaljevali tam, pri čemer so ostali v Mariboru. Okrepili so osvojeno znanje s poletja in pridobili nekaj novih kompetenc. Nadgradili so znanje o poznavanju prostovoljstva in samega sebe v iskanje priložnosti kako bi lahko vse to prenesli v naša lokalna okolja.

Osredotočali so se na profesionalne kompetence in poskušali ustvariti pravična delovna okolja. Za tem so vso teorijo poskušali prenesti v prakso, kjer so ustvarjali digitalne karte, ki bodo omogočale mladim prostovoljcem iskanje priložnosti za pomoč v raznih društvih in nevladnih organizacijah ter tako soustvarjali okolje, v katerem želijo živeti in pri tem krepili svoje kompetence.

Seveda pa so tako kot v Sloveniji tudi na Poljskem izkoristili nekaj časa za raziskovanje okolja in seznanjanju z lokalno kulturo, predvsem kulinariko. Navdušili so jih slavni pierogi in nekoliko manj znani pączki, ki so zelo podobni našim krofom.